Europska komisija drugim izdanjem obveznica u 2021. prikupila dodatnih 9 milijardi eura u okviru instrumenta SURE

Europska komisija izdala je u okviru svojeg programa EU SURE za zaštitu radnih mjesta i radnika te ublažavanje izrazito negativnih socioekonomskih posljedica pandemije koronavirusa jednu tranšu obveznica od 9 milijardi eura koja dospijeva u lipnju 2036. Riječ je o petom izdanju obveznica u okviru tog programa, odnosno drugom u 2021. Obveznice su privukle velik interes ulagača, što je i ovaj put Komisiji omogućilo da postigne vrlo povoljne cjenovne uvjete koji se izravno prenose na države članice Unije.

Povjerenik za proračun i administraciju Johannes Hahn izjavio je: Peto izdanje obveznica EU SURE još je jedna potvrda da je Unija uspješan veliki izdavatelj obveznica i zajmoprimac. Ono je i znak povjerenja da će prikupljanje sredstava za instrument NextGenerationEU biti uspješno. Izdavanje sigurnih i održivih obveznica u okviru instrumenata SURE i NextGenerationEU okosnica je naših nastojanja da podržimo oporavak EU-a i nastavimo pomagati poduzećima i građanima.

Upis ove 15-godišnje obveznice premašio je ponudu za gotovo 10 puta. Za obveznicu je određen prinos od 0,228 %, a ti se povoljni uvjeti izravno prenose na države članice korisnice. Snažno zanimanje za tu novu 15-godišnju obveznicu pokazuje koliko je velika podrška raznih ulagača Komisiji kao zajmoprimcu. To je postignuće ostvareno u kontekstu nedavne volatilnosti na tržištima kapitala i rastućih globalnih kamatnih stopa.

Ovo je peto izdanje obveznica u okviru programa EU SURE. Na temelju prvih četiriju izdanja obveznica 15 država članica Unije dosad je u okviru instrumenta SURE primilo naizmjenične zajmove u iznosu od gotovo 53,5 milijardi eura. Nakon današnje transakcije 16 država članica dobit će u okviru instrumenta SURE ukupno 62,5 milijardi eura.

Komisija će izdavanjem obveznica EU SURE u 2021. nastojati prikupiti dodatnih 25 milijardi eura.

Tijekom godine Komisija bi trebala pokrenuti i zaduživanje u okviru instrumenta za oporavak NextGenerationEU, čija je vrijednost 750 milijardi eura (u cijenama iz 2018.) ili oko 800 milijardi u tekućim cijenama, kako bi se pridonijelo izgradnji zelenije, digitalnije i otpornije Europe.

Comments are closed.