Završen Europski tjedan u Karlovačkoj županiji

Jučerašnjom svečanom proslavom Dana Europe u gradskom kazalištu Zorin Dom završen je Europski tjedan u Karlovačkoj županiji. Europe direct centar u suradnji sa UO za Europske poslove organizirao je brojne aktivnosti od radionica za najmlađe, predavanja po školama, koncerata, filmskih projekcija i info pulta. No najbolje da krenemo redom.

05.05.2015.

U Ilirskoj dvorani Gradske knjižnice Ivan Goran Kovačić u Karlovcu u suradnji sa KinoKlubom Karlovac organizirana je projekcija filma pod nazivom „Francuskinje“ u sklopu Europskog tjedna. Sva mjesta u dvorani bila su gotovo popunjena te su se Karlovčani zabavili uz francusku komediju. Na kraju filma održan je kratki kviz o samom filmu te su najsretniji nagrađeni nagradama koje je osigurao Europe direct centar Karlovac.

06.05.2015.

U srijedu kao jedna od aktivnosti održana je radionica sa najmlađima u dječjem vrtiću Grabrik. Svako dijete imalo po jednu zemlju članicu te su nam ispričali što znaju o njoj i što je karakteristično za svaku od zemalja. Također održana je i radionica bojanja zastava zemalja članica EU! Djeca su se odlično zabavila te je dogovoreni nastavak suradnje na području približavanja Europske unije najmlađima!

07.05. i 08.05.

U četvrtak i petak glavne aktivnosti bile su održavanje predavanja u jednoj osnovnoj i u jednoj srednjoj karlovačkoj školi. Glavna tema predavanja bilo je upoznavanje učenika sa Europskom unijom, od njezine povijesti, institucija te puta Hrvatske u EU. Interes za predavanje bio je veliki, a učenici su pokazali da iako smo nova članica već imaju podosta znanja o Europskoj uniji.

Također u petak otvorena je izložba u Gradskoj knjižnici Ivan Goran Kovačić pod nazivom „Tour de France“ koja se odnosila na promociju Francuske kroz njenu povijest, kulturu, glazbu i sl.

09.05.2015.

Na sam Dan Europe organiziran je koncert na otvorenom u suradnji sa Glazbenom školom Karlovac. Koncert se održao u parku ispred Glazbene škole Karlovac  te je također za tu priliku bio postavljen info pult Europe direct centra na kojem su se ljudi mogli raspitati o raznim temama koje se tiču EU. Interes je bio velik, a najčešće teme koje su zanimale prolaznike bile su rad u drugoj zemlji, studiranje, prava potrošača i slično. Cijela aktivnost trajala je u subotnje prijepodne od 09:00 – 12:00 sati.

Također u isto vrijeme u gradskom kazalištu Zorin dom održavala se projekcija animiranog filma za djecu pod nazivom „ 7. patuljak“. Mališani su u punoj dvorani Zorin doma uživali u dogodovštinama animiranih junaka.

11.05.2015.

Svečano obilježavanje Dana Europe u Karlovcu održano je u ponedjeljak, 11. svibnja, u Zorin domu. Tema ovogodišnje proslave bila je kulturna i glazbena baština EU-članice Republike Francuske pa je tom prigodom obilježavanju nazočila NJ. E. veleposlanica Michele Boccoz. U ime Karlovačke županije svečanosti su prisustvovali župan Ivan Vučić, zamjenici župana Josip Šafar, Ivan Banjavčić i Siniša Ljubojević te predsjednik Županijske skupštine Željko Bokulić. Župan Ivan Vučić tom se prigodom obratio svima okupljenima zahvalivši pri tome NJ.E. veleposlanici Michele Boccoz na dolasku i podršci jer je cijela godina u Karlovcu kulturnim sadržajima povezana s baštinom Republike Francuske. Na taj način Karlovačka županija želi podržati Republiku Francusku u nastojanjima širenja zajedničkih vrijednosti, tolerancije i nenasilja, u cilju kvalitetnog suživota svih kultura i nacija u Europskoj uniji. Proslava Dana Europe ove je godine bila u znaku djece i mladih pa su tako na svečanosti nagrađeni su učenici 7. i 8. razreda osnovnih škola koji su napisali najbolje literarne radove na temu "Euro novčić". Glazbeni program u cijelosti su izveli učenici Glazbene škole Karlovac. Ispred Zorin doma su se pak održavale prigodne radionice izrade eura u glini.

Comments are closed.