Vizni reciprocitet: Pozitivni rezultati političke i diplomatske suradnje

visa-1623894_1920

Europska komisija izvijestila je o napretku u pogledu postizanja potpunog viznog reciprociteta s Kanadom i Sjedinjenim Američkim Državama, evaluaciji razvoja događaja u posljednjih sedam mjeseci i procjeni učinkovitosti mehanizma reciprociteta.

Slučajevi nepostojanja reciprociteta znatno su smanjeni u posljednje dvije i pol godine, a nedavno je postignut potpuni vizni reciprocitet s Kanadom nakon što je 1. prosinca 2017. uspješno ukinuta obveza posjedovanja vize za Rumunje i Bugare. Slični rezultati postignuti su i s Australijom, Brunejem i Japanom pa su na EU-ovu popisu zemalja za koje vrijedi bezvizni režim Sjedinjene Američke Države jedina treća zemlja koja ne odobrava ulazak bez vize državljanima svih država članica EU-a.

Potpuni vizni reciprocitet s Kanadom

Od 1. prosinca 2017. postignut je potpuni reciprocitet s Kanadom nakon što je obveza posjedovanje vize ukinuta za sve državljane Bugarske i Rumunjske. Odluka Kanade rezultat je intenzivne diplomatske suradnje i stalnog angažmana na političkoj i tehničkoj razini između EU-a, Kanade i predmetnih dviju država članica. Kanada je u svibnju 2017. već djelomično ukinula obvezu posjedovanja vize za neke državljane Bugarske i Rumunjske te se obvezala na potpuno ukidanje od 1. prosinca 2017.

Stalni angažman sa Sjedinjenim Američkim Državama

Tijekom proteklih sedam mjeseci pojačana je suradnja sa SAD-om na političkoj i tehničkoj razini. Komisija vodi postupak usmjeren na postizanje rezultata kako bi se pet država članica EU-a (Bugarsku, Hrvatsku, Cipar, Poljsku i Rumunjsku) uključilo u američki program izuzeća od obveze posjedovanja vize. Komisija trenutačno ne razmatra mogućnost donošenja delegiranog akta o privremenoj suspenziji ukidanja viza za državljane SAD-a jer bi to bilo kontraproduktivno, ali to stajalište može prilagoditi budućem razvoju događaja.

Pozitivni rezultati mehanizma reciprociteta

U današnjem izvješću analizira se i učinkovitost mehanizma viznog reciprociteta općenito, procjena koju se Komisija obvezala podnijeti Europskom parlamentu do 10. siječnja 2018. Slučajevi nepostojanja reciprociteta znatno su smanjeni u posljednje dvije i pol godine, a Sjedinjene Američke Države jedina su treća zemlja na EU-ovu popisu zemalja za koje vrijedi bezvizni režim koja ne odobrava ulazak bez vize državljanima svih država članica EU-a. Mehanizam viznog reciprociteta pokazao se učinkovitim za ostvarenje napretka prema potpunom viznom reciprocitetu s trećim zemljama za sve građane EU-a. Komisija stoga u ovom trenutku ne razmatra mogućnost zakonodavnog prijedloga za preispitivanje mehanizma. Komisija će i dalje nastojati diplomatskim putem postići potpuni vizni reciprocitet za sve države članice.

Sljedeći koraci

Komisija je i dalje odlučna blisko surađivati s Europskim parlamentom i Vijećem o daljnjim koracima. Nastavit će surađivati sa SAD-om i predmetnim državama članicama radi postizanja potpunog reciprociteta ukidanja viza. Sastanak viših dužnosnika za pravosuđe i unutarnje poslove 27. i 28. veljače 2018. i sastanak ministara za pravosuđe i unutarnje poslove EU-a i SAD-a u svibnju 2018. bit će prilika za brže ostvarenje napretka. Komisija će izvijestiti Europski parlament i Vijeće o razvoju događaja najkasnije do jeseni 2018.

Comments are closed.