Veća zaposlenost, manje siromaštva i promjenjivi svijet rada

161220ec1-big

U objavljenom najnovijem godišnjem Pregledu razvoja u zapošljavanju i socijalnoj politici u Europi (ESDE) prisutni su pozitivni rezultati. Stvoreno je tri milijuna radnih mjesta, zapošljavanje je u porastu, a siromaštvo u padu. Međutim, razina je nezaposlenosti još uvijek visoka, a među državama članicama u tom pogledu vladaju velike razlike. Tržišta rada i društva trebat će se prilagoditi novim oblicima rada.

Broj zaposlenih Europljana porastao je na 232 milijuna i postavio novi rekord. Prošle je godine stvoreno tri milijuna radnih mjesta, većina od kojih su trajne prirode. U većini slučajeva radno mjesto s punim radnim vremenom djelotvorno štiti ljude od siromaštva. Udio stanovništva Unije za koji se smatra da mu prijeti siromaštvo ili socijalna isključenost je 23,7 %, najniži u zadnjih pet godina. Budućnost rada mijenja se u kontekstu sve veće digitalizacije gospodarstva, posebno pojavom digitalnih platformi i ekonomije suradnje koje će ponuditi nove prilike za rad, prvenstveno u obliku samozapošljavanja.

U Pregledu razvoja u zapošljavanju i socijalnoj politici opisuju se najnoviji trendovi u zapošljavanju i socijalnoj politici te se razmatraju budući problemi i mogući odgovori u obliku politika. Više o ovoj temi možete pročitati na internetskim stranicama Glavne uprave za zapošljavanje.

Comments are closed.