Upotreba kanabisa u medicinske svrhe: Zastupnici traže više istraživanja

Zastupnici Europskog parlamenta podržali rezoluciju o upotrebi kanabisa u medicinske svrhe.

U nekoliko država članica legalizirana je medicinska upotreba nekog oblika kanabisa ili kanabinoida, a neke razmatraju promjene u svom zakonodavstvu.

Koji su proizvodi dozvoljeni i koja se pravila primjenjuju uvelike varira, ali svim članicama je zajedničko to što niti jedna ne dozvoljava pušenje ili kućno uzgajanje kanabisa u medicinske svrhe. Iako je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) službeno preporučila da se sastojak kanabisa kanabidiol (CBD) ne bi trebao kategorizirati kao kontrolirana tvar, ne postoji usklađenost na razini EU-a niti za medicinsku niti za rekreacijsku uporabu kanabisa.

Što je kanabis? 
  • Biljka kanabisa sastoji se od više od 480 spojeva, uključujući preko 100 kanabinoida, od kojih je najpoznatiji THC (D9-tetrahidrokanabinol) i kanabidiol (CBD) 
  • THC je glavni psihoaktivni sastojak kanabisa koji uzrokuje ovisnost; CBD nema otrovnih niti uzrokuje ovisnost 
  • „Medicinska uporaba kanabisa i kanabinoida“ može se odnositi na široku paletu biljnih i sintetskih pripravaka i proizvoda 
  • Mnoge zemlje koriste meksički izraz "marihuana" referirajući se na listove kanabisa. Prerađena smola ženske biljke kanabisa je hašiš 

Kanabis i kanabinoidi mogu učinkovito utjecati na povećanje apetita i smanjenje gubitka težine uzrokovanih virusom HIV. Medicinskim se kanabisom također mogu ublažiti simptomi duševnih poremećaja te epilepsije, kao i Alzheimerove bolesti, artritisa, astme, raka, Crohnove bolesti i glaukoma, ali potrebno je više istraživanja na ovim područjima, poručuju zastupnici. Pomažu i u smanjenju rizika od pretilosti i dijabetesa i ublažavanju menstrualnih bolova.

U srijedu, 13. veljače, Parlament je usvojio rezoluciju o upotrebi kanabisa u medicinske svrhe.

Zastupnici traže:

  • razlikovanje medicinske od drugih vrsta upotrebe kanabisa
  • poticanje inovacija i istraživanja u pogledu medicinskog kanabisa
  • da djelotvorni lijekovi na bazi kanabisa budu obuhvaćeni programima zdravstvenog osiguranja

Ključna je zaštita maloljetnika i ugroženih skupina

Stabilan i jasan pravni okvir imao bi pozitivan učinak na kvalitetno i precizno označavanje tvari koje bi osigurale siguran pristup pacijentima za njegovu medicinsku uporabu, poručuju zastupnici, s posebnim mjerama opreza za mlade i trudnice.

Prema rezoluciji, zakonska pravila bi na razini EU-a, pomogla kontrolirati prodajna mjesta, ograničila bi crno tržište te spriječila zlouporabu i ovisnost među maloljetnicima i ranjivim skupinama.

Opsežna pravila potaknula bi bolje znanje o medicinskom kanabisu, osiguravajući obuku i pristup literaturi za stručnjake.

Comments are closed.