Ulaganje u mlade ljude u Europi: Komisija pokreće Europske snage solidarnosti

p033124000102-624883

Europska komisija danas pokreće Europske snage solidarnosti, koje je predsjednik Juncker  najavio prije samo dva mjeseca. Od danas se mladi od 18 do 30 godina mogu prijaviti za nove prilike da znatno doprinesu društvu diljem EU-a te da na početku karijere steknu vrijedno iskustvo i korisne vještine. Komisija predstavlja i niz mjera za poticanje zapošljavanja mladih, poboljšanje i modernizaciju obrazovanja, veće ulaganje u vještine mladih te bolje mogućnosti učenja i studija u inozemstvu.

U novim Europskim snagama solidarnosti sudionici će moći sudjelovati u projektima kao volonteri odnosno stažisti, naučnici ili zaposlenici u razdoblju od 2 – 12 mjeseci.

Za sudionike je predviđen širok raspon aktivnosti: obrazovanje, zdravstvo, socijalna integracija, pomoć u opskrbi prehrambenim proizvodima, gradnja skloništa, prihvat migranata i izbjeglica te potpora i pomoć u njihovoj integraciji, zaštita okoliša i prevencija prirodnih katastrofa. Mladi koji se prijave u Europske snage solidarnosti morat će prihvatiti izjavu o misiji i načela Europskih snaga solidarnosti. Svaka organizacija koja bude sudjelovala morat će se pridržavati povelje Europskih snaga solidarnosti, kojom se određuju prava i dužnosti u svim fazama iskustva solidarnosti.

Zainteresirani mladi ljudi u dobi od 17 do 30 godina od danas se mogu prijaviti u Europske snage solidarnosti na http://europa.eu/solidarity-corps. U projektu mogu sudjelovati samo osobe starije od 18 godina. Cilj je da do kraja 2020. Europskim snagama solidarnosti pristupi 100 000 mladih.

Više informacija na linku

Comments are closed.