U petak u Karlovcu – MerKAsur

Europska unija i blok južnoameričkih država poznat pod nazivom Mercosur (Argentina, Brazil, Paragvaj i Urugvaj) postigli su nakon 20 godina pregovora sporazum, koji bi trebao otvoriti prostor uspostavi jednog od najvećih svjetskih područja slobodne trgovine. Ovo je najveći trgovinski sporazum u povijesti EU, koji otvara tržište od 280 milijuna novih potrošača iz tih zemalja, što predstavlja veliki gospodarski potencijal za sve poduzetnike i pojedince u EU, pa tako i one sa područja Republike Hrvatske (RH) i Karlovačke županije. Ukidanje i smanjenje carina, oznake zemljopisnog porijekla, sigurnost hrane te zaštita okoliša, prirode i prava radnika sve su to prednosti koje nam ovaj sporazum donosi. Kako bi informirali poduzeća, jedinice lokalne samouprave, nacionalnu, regionalnu vlast i svu ostalu  zainteresiranu javnost o važnosti ovog sporazuma, EDIC Karlovac projekt čiji je nositelj Javna ustanova Regionalna razvojna agencija Karlovačke županije u suradnji s Europskom komisijom organizira događaj:

"MerKAsur" -  4. listopada 2019. u centru Karlovca na Trgu Matije Gupca (u za toj prilici postavljenom šatoru) od 9:45 do 11:30.

Događaj je prilika da se predstavnici institucija te sva ostala zainteresirana javnost upozna s radom izvoznika, potencijalnih izvoznika i OPG-a sa područja Karlovačke županije te se od strane vodećih stručnjaka (panelista okruglog stola) informira o važnosti sporazuma i pogodnostima koje se njime otvaraju za poduzeća i pojedinca Republike Hrvatske kao dijela Europske unije. Gosti panelisti su predstavnica Europske komisije – Judita Cuculić Župa, predstavnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova – Zrinka Horvatić, predstavnik Hrvatske gospodarske komore Zagreb – Ante Perica te predstavnica privatnog sektora koja dolazi iz Brazila (jedne od članica zemalja Mercosura) - Marilia de Oliveira.

Događaj je ujedno i prilika za upoznavanje s novim voditeljem Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, Ognianom Zlatevom, koji za ovu priliku dolazi u Karlovac a najavljen je i dolazak predstavnika Europske Komisije iz Bruxellesa.

 

Comments are closed.