U osnovnim školama Karlovačke županije održane prezentacije za Svjetski dan okoliša

U suradnji sa školama Karlovačke županije u petak 5. lipnja održane su prezentacije povodom Svjetskog dana okoliša. EDIC Karlovac za tu prigodu izradio je prezentacije o Svjetskom danom okolišu te o prioritetu Europske komisije, Europskom zelenom planu. Europskim zelenim planom do 2050. Europa će postati prvi klimatski neutralan kontinent te potaknuti gospodarstvo, poboljšati zdravlje i kvalitetu života, zaštititi prirodu i pritom nikoga ne zapostaviti. Naš način života trebao bi se preobraziti te bismo svi trebali početi zdravije živjeli i inovativnije raditi. Svi možemo sudjelovati u tranziciji i imati koristi od mogućnosti koje ona donosi. Ako krenemo prvi i djelujemo brzo, pomoći ćemo našem gospodarstvu da bude svjetski predvodnik. Europska unija, odlučna je uspjeti zbog našeg planeta i života na njemu, zbog europske prirodne baštine i biološke raznolikosti, zbog šuma i naših mora. Kad ostatku svijeta pokažemo da je moguće biti održiv i konkurentan, moći ćemo uvjeriti druge zemlje da slijede naš primjer.

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se 5. lipnja svake godine u više od 140 zemalja svijeta. To je najvažniji dan UN-ovog poticanja ekološke osviještenosti i djelovanja na području zaštite okoliša koji je izabran na UN-ovoj Konferenciji o ljudskom okolišu u Stockholmu 1972. godine, kada je ujedno donesena i odluka o pokretanju UN-ovog Programa za okoliš (UNEP). Svjetski dan zaštite okoliša ove godine obilježavao se pod sloganom „Vrijeme je za prirodu“ Svjetski dan okoliša upravo se obilježava iz tih razloga kako bi se podigla svijest o čišćem i ljepšem okruženju i razmišljanje u tom smjeru te kako bi naše okruženje napravili ljepše i ugodnije za život.

Prezentacije su održane u OŠ Grabrik i OŠ Krnjak a nakon izlaganja o tome što djeca mogu učiniti za ljepši okoliš i okruženje, naučeno znanje pretočili su u crteže i prikazali kako oni mogu pomoći ovom cilju EU.

Više o europskom zelenom planu: https://ec.europa.eu/info/strategy/priorities-2019-2024/european-green-deal_hr

Comments are closed.