U nedjelju 26. svibnja u Hrvatskoj se održavaju izbori za Europski parlament

Europski izbori tiču se sviju nas. Izbori za Europski parlament u zemljama članicama započele su jučer 23. svibnja (Ujedinjeno Kraljevstvo i Nizozemska) i trajati će do 26. svibnja. Na izbore će izaći 350 milijuna građana EU-a koji će imati priliku izabrati 705 zastupnika u Europskom parlamentu (EP).

U Hrvatskoj se izbori održavaju 26. svibnja 2019. Izlaskom na izbore izravno ćete utjecati na vaš život. Ondje će se odlučiti na koji će način Europa u nadolazećim godinama pristupiti pitanjima radnih mjesta, poslovanja, sigurnosti, migracija i klimatskih promjena.

Te odluke trebamo donositi svi zajedno jer Europa pripada svima nama. Nije važan samo vaš glas, već i glasovi vaše obitelji, prijatelja, susjeda i kolega. Kada svi glasaju, svi pobjeđuju.

U nastavku Vam donosimo važne informacije o izborima u Hrvatskoj:

  1. Kada glasati? – 26. svibnja od 7.00-19.00
  2. Gdje glasati? - Biračice i birači glasaju na biračkim mjestima prema adresi prebivališta. Popis je dostupan na sljedećoj poveznici: https://biraci.gov.hr/RegistarBiraca/
  3. Koliko zastupnika se bira? - 12 zastupnika, od čega će 11 zauzeti svoja mjesta nakon izbora, a preostali jedan nakon povlačenja Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a
  4. Upis u biračke liste? - Upis u registar birača možete provjeriti na posebnoj stranici Ministarstva uprave: https://biraci.gov.hr/RegistarBiraca/.

Comments are closed.