U Hrvatskoj održani izbori za Europski parlament

Ove nedjelje, održani su izbori za Europski parlament. Na povećem izbornom listiću birači su mogli pronaći čak 33 stranačke, koalicijske i nezavisne liste sa imenima čak 396 kandidata za mandat euro parlamentarca. Na ovim izborima, trećima za Europski parlament u našoj zemlji, izabrano je dvanaest zastupnika, iako će jedan od njih, onaj s najmanjim brojem glasova, mandat u Bruxellesu i Strasbourgu aktivirati tek nakon Brexita, odnosno izlaska Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije.

Na ovim izborima, biračima se nudilo čak osam kandidacijskih lista više nego na prethodnim izborima. Prema podacima Državnog izbornog povjerenstva, od ukupno 3.696.907 birača, glasovalo je (prema glasačkim listićima) 1.103.551 birača, odnosno 29,85%. Važećih glasačkih listića utvrđeno je 1.073.954, odnosno 97,32%.Nevažećih glasačkih listića utvrđeno je 29.597, odnosno 2,68%.

HDZ je osvojio 4, SDP 4, Suverenisti 1, Živi zid 1, Amsterdamska koalicija 1 i lista Mislava Kolakušića 1 mandat. U Europski parlament idu:

  1. Karlo Ressler, Dubravka Šuica, Tomislav Sokol, Željana Zovko (HDZ);
  2. Biljana Borzan, Tonino Picula, Predrag Fred Matić, Romana Jerković (SDP);
  3. Ruža Tomašić (Hrvatski Suverenisti);
  4. Mislav Kolakušić (Nezavisna lista Mislava Kolakušića);
  5. Živi zid (Ivan Vilibor Sinčić) te
  6. Valter Flego (Amsterdamska koalicija).

Prva županija po izlaznosti na izbore bila je Karlovačka županija.

Comments are closed.