U Bruxellesu započeo dvodnevni summit

U Bruxellesu je jučer započeo dvodnevni summit koji će okupiti lidere zemalja Europske unije, a na kojem će se, između ostalog, razgovarati o imenovanju novih čelnika institucija, strateškoj agendi Unije za razdoblje 2019-2024, Višegodišnjem financijskom okviru (MFF) za period 2021.-2027., izlasku Velike Britanije iz Unije te drugim aktualnim temama. Njemačka kancelarka Angela Merkel pred početak summita naglasila je kako njena zemlja podržava proces “Spitzen“ kandidata u određivanju predsjednika Komisije i želi da se postigne zajedničko rješenje kada je riječ o ovom pitanju. Spitzenkandidat u političkom smislu označuje osobu koja se nalazi na prvom mjestu  izborne liste i koja je kandidat za najviši položaj koji se može steći u respektivnim izborim

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron smatra kako je potrebno predsjednika ili predsjednicu izabrati između kandidata koji će se moći nositi s odgovornošću pritom uzimajući u obzir važnost i ravnopravnost spolova. Francuska želi doprinijeti postizanju konstruktivnog rješenja i najboljeg tima za Europu. Premijer Holandije Mark Rutte i premijer Irske Leo Varadkar vjeruje kako danas neće biti postignut jasan rezultat o čelnicima europskih institucija, smatraju kako je danas teško postići rješenje o predsjedniku Komisije EU-a.

Osim aktualnog pitanja, izbora predsjednika razmatrati će se o pitanjima sondiranja i turskog istraživanja nalazišta prirodnog plina u Istočnom Mediteranu, o situaciji na istoku Ukrajine, dešavanju u Azovskom moru i produženju ekonomskih sankcija Rusiji.

Comments are closed.