Tribina „Europska unija i Ujedinjena Kraljevina: novo poglavlje“

Ured Europskog parlamenta u Zagrebu organizirao je raspravu o promjenama koje očekuju europske institucije i građane nakon Brexita. Koja područja bi mogla biti najproblematičnija u pregovorima o budućim odnosima, kako najbezbolnije riješiti pitanje graničnog režima na irskom otoku, kakvu će ulogu u novoj rundi pregovora imati Europski parlament govorili su Tomislav Sokol(HDZ-EPP), Nj.E. Olive Hempenstallveleposlanica Irske u RH i prof. dr. sc. Iris Goldner Lang s Pravnog fakulteta Sveučilišta  u Zagrebu. Publici su se uvodno obratile Violeta Simeonova Staničić, voditeljica Ureda Europskog parlamenta u Zagrebu i britanska zastupnica u Europskom parlamentu Jackie Jones (S&D, UK) koja je istaknula kako milijuni građana Ujedinjene Kraljevine nisu glasali za izlazak iz EU-a te da se zbog toga komunikacija i prisna suradnja, gdje je to moguće, mora nastaviti - s naglaskom na Wales, iz kojeg je porijeklom.

Sastav Parlamenta nakon Brexita

Od 1. veljače broj i raspored mjesta u Parlamentu promijenit će se zbog povlačenja Ujedinjene Kraljevine iz EU-a. Europski parlament imat će 705 mjesta, za razliku od dosadašnjeg broja koji je iznosio 751, a koji je prema ugovorima EU-a maksimalni dopušteni broj. Od 73 mjesta koja su pripadala Ujedinjenoj Kraljevini 27 je preraspodijeljeno drugim zemljama, a preostala 46 čuvat će se za potencijalna daljnja proširenja.

U okviru novog ustroja nijedna država članica neće izgubiti zastupnike u Europskom parlamentu. Za nekoliko zemalja povećati će se broj njihovih predstavnika, u skladu s novim relativnim brojem stanovnika država članica, dok se novom raspodjelom zajamčena i obavezna minimalna razina zastupljenosti najmanjih država članica EU-a. Države članice u kojima će se povećati broj zastupnika u Europskom parlamentu službeno će objaviti ili potvrditi njihova imena. Njihov mandat službeno počinje 1. veljače 2020.

Tko su novi zastupnici u Europskom parlamentu?

Svih 27 zastupnika koji će stupiti na dužnost 1. veljače izabrano je na europskim izborima u svibnju 2019. U skladu s izbornim aktom iz 1976. države članice moraju obavijestiti Europski parlament o imenima novih zastupnika u EP-u koji preuzimaju svoja zastupnička mjesta prije nego što njihovi mandati mogu službeno započeti.

Izmjene u parlamentarnim odborima i pododborima

Broj članova odbora i pododbora Europskog parlamenta mijenja se: Odbor za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane dobiva pet novih članova, Odbor za međunarodnu trgovinu dobiva tri, a Odbor za industriju, istraživanje i energetiku dobiva šest novih članova. Novi sastav stupit će na snagu odmah nakon povlačenja Ujedinjene Kraljevine iz EU-a.

Klubovi zastupnika Parlamenta odlučit će o sastavu svakog odbora i pododbora nakon što novi zastupnici zauzmu svoja mjesta. U skladu s Poslovnikom Parlamenta (članak 209.), njihov sastav trebao bi u najvećoj mogućoj mjeri odražavati sastav Parlamenta u cjelini. Više možete saznati ovdje. Neki odbori i pododbori također će morati izabrati nove predsjednike, potpredsjednike i koordinatore jer će određeni broj zastupnika iz Ujedinjene Kraljevine 31. siječnja 2020. napustiti ta mjesta (dva predsjednika i tri potpredsjednika).

Budući pregovori o odnosima

Stupanjem na snagu povlačenja Ujedinjene Kraljevine, započinje novo poglavlje pregovora usmjereno na budući odnos između EU-a i Ujedinjene Kraljevine. Iako je Ujedinjena Kraljevina sada zemlja koja nije članica EU-a, izazovi s kojima se obje strane suočavaju i dalje su zajednički i obje strane mogu imati velike koristi od suradnje. Pitanja o kojima će se raspravljati i koja će biti dio sporazuma u bliskoj budućnosti obuhvaćaju ona o borbi protiv klimatskih promjena, terorističkim prijetnjama ili suradnji u istraživanju te zajedničkim obrambenim strukturama. Uvjeti i načela trgovine između EU-a i Ujedinjene Kraljevine bit će središnja točka pregovora.

Prijelazno razdoblje koje počinje 1. veljače istječe krajem prosinca 2020. Svaki sporazum o budućem odnosu EU-a i Ujedinjene Kraljevine morati će se u potpunosti zaključiti prije nego što stupi na snagu 1. siječnja 2021. Prijelazno razdoblje može se produljiti jednom za jednu do dvije godine, ali odluku o tome mora donijeti Zajednički odbor EU-a i Ujedinjene Kraljevine prije 1. srpnja.

Europski parlament morati će odobriti svaki budući sporazum o odnosima. Ako se takav sporazum odnosi na nadležnosti koje EU dijeli s državama članicama, nacionalni parlamenti trebati će ga ratificirati.

EP će pomno pratiti rad pregovarača EU-a Michela Barniera te će putem rezolucija nastaviti utjecati na pregovore. Koordinacijska skupina Parlamenta za Ujedinjenu Kraljevinu, pod vodstvom predsjednika Odbora za vanjske poslove Davida McAllistera (EPP, DE), povezati će se s Radnom skupinom EU-a za odnose s Ujedinjenom Kraljevinom i koordinirati se sa svim nadležnim odborima.

Comments are closed.