Svjetski akvariji protiv otpada u moru

colorful-aquarium-216701_960_720

10 milijuna tona smeća baca se u oceane svake godine. Do 2050, moglo bi biti više plastike u moru nego riba. Akvariji, kao veleposlanici mora idealni su partneri za podizanje svijesti o ovom gorućem problemu te pozivanje građana, poslovne zajednice i javne uprave na akciju.

Europska komisija pokreće svjetsku kampanju pod nazivom "Svjetski akvariji protiv otpada u moru", World Aquariums Against Marine Litter, u četvrtak 27. srpnja 2017. godine.

Kampanja kojom se želi upozoriti na problem otpada u oceanima će se održati u Oceanografskom muzeju u Monaku uz sudjelovanje povjerenika Europske komisije Karmenu Vella, Princa Alberta II od Monaka, izvršnog direktora Programa za okoliš Ujedinjenih nacija Erika Solheima i izvršnog direktora Svjetske udruge zooloških vrtova i akvarija Douga Cressa.

Preko 60 akvarija se već pridružilo kampanji te su poslali materijale koji pokazuju kako će mora i oceani izgledati kroz nekoliko godina ako se ne pristupi upravljanju otpadom na ekološki promišljen način.

Kampanja nudi konkretne odgovore u borbi protiv otpada u morima i oceanima,posebice promovirajući pristup kružnog gospodarstva.

Više informacija o kampanji naći ćete na web stranicama Ourocean2017.org kao i na stranicama Glavne uprave Europske komisije za pomorstvo i ribarstvo.

Comments are closed.