Što nam slijedi nakon što smo odabrali zastupnike u Europskom parlamentu?

Nakon što su odabrani zastupnici u Europskom parlamentu od 28.svibnja je započeo postupak nominiranja čelnih osoba institucija EU-a od strane šefova država članica. Nakon toga u lipnju slijedi  uspostavljanje političke skupine u EP-u

1.srpnja istječe mandat sadašnjem Parlamentu i nastupa novi. Biranje novog predsjednika Europskog parlamenta prva je stvar koju novoizabrani zastupnici trebaju napraviti na plenarnoj sjednici početkom srpnja. Kandidate za tu funkciju predlažu klubovi zastupnika ili skupina od 38 zastupnika (pet posto ukupnog broja zastupnika). Za pobjedu, kandidat treba osvojiti većinu glasova, a odabiru mogu prethoditi i do četiri kruga glasanja. Predsjednički mandat traje dvije i pol godine, a na funkciju se može biti izabran više puta.

U rujnu/listopadu s radom (nakon prijedloga, saslušanja i potvrđivanja) započinju novi povjerenici i povjerenice. Nakon toga u studenom, novi predsjednik Europske komisije započinje s radom. Predsjednik nadgleda rad, vodi računa o tome da se poštuju pravila utvrđena Poslovnikom i predstavlja Parlament pred drugim institucijama. Neke od svojih zadataka može delegirate na 14 potpredsjednika, koji će također biti izabrani na prvoj plenarnoj sjednici u srpnju.

 

Comments are closed.