Sretan Vam Dan Europe- dan kojim se slavi jedinstvo i solidarnost

Dan Europe, poseban dan je za svakog Europljana. Prije točno 70 godina na današnji dan  Robert Schuman, tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske predstavio je svoj prijedlog formiranja Europske zajednice za ugljen i čelik, koja bi objedinila tu proizvodnju i upravljala njome. U govoru u Parizu, iznio je svoju ideju o novom obliku političke suradnje u Europi s pomoću kojeg bi rat među Europskim državama postao nezamisliv. Taj prijedlog, poznatiji kao "Schumanova deklaracija", smatra se početkom formiranja onoga što je danas poznato kao Europska unija.  Danom Europe, koji se obilježava 9. svibnja svake godine, slavi se mir i jedinstvo u Europi.

Ove godine solidarnost i širenje solidarnosti središnja je tema obilježavanja dana Europe u svim zemljama. Tako je EDIC Karlovac u suradnji s lokalnim glazbenicima, lokalnim herojima te poznatim nacionalnim sportašima snimio videozapise u kojima se dijeli solidarnost i time smo se priključili u projektu širenja Solidarnosti #Samo se solidarnosti dijeli dalje. U spotovima sudjeluje naš glazbenik Bob Milan, naša doktorica heroj Maja Grba Bujević, naša profesorica Jelena Despot sa trenutnim boravištem u Bruxellesu, Savjet Mladih Karlovačke županije, Karlovačka plesna reprezentacija a pridružili su nam se i nacionalni sportaši poput Velimira Zajeca, Domagoja Duvnjak i Josipa Glasnovića koji su za EDIC Karlovac snimili promo spot.  Situacija koja nas je zadesila pandemijom virusa COVID-19 sve nas natjerala na razmišljanje ali i sve nas kao ljude i građane EU na neki način povezala. Ono što je istina je, da je Europa sada postala zaista svjetsko srce solidarnosti. Prava Europa se pokrenula, imamo Europu koja je spremna pomoći kada je to najpotrebnije. To je Europa u kojoj medicinski tehničari iz Poljske i liječnici iz Rumunjske, odlaze u Italiju, i u najvećim žarištima korona virusa, poput Milana i Bergama spašavaju ljudske živote i svi zajedno se bore protiv ove pandemije. To su i Česi, koji šalju 10 000 maski u Španjolsku i ostale zemlje. Sva vrsta opreme putuju u svim smjerovima diljem Europe, od onih koji imaju viška prema onima kojima je potrebna. Na balkonima diljem Europe, plješće se i pjeva medicinskim sestrama, doktorima, vozačima,.. svima onima koji u ovim vremenima mukotrpno i prekovremeno rade u otežanim uvjetima i žrtvuju se radi svih nas. Zajedništvo i solidarnost osjeća se na svakom koraku i svakim od tih djela solidarnosti Europa se pomalo izdiže iz krize i uz ovakvu podršku uskoro ćemo se potpuno osoviti na noge, zajedničkim snagama. U ovoj izvanrednoj situaciji, Hrvatska se kao trenutna predsjedateljica EU, pokazala  kao sposobna i aktivna članica.

EDIC Karlovac svake godine organizira dan Europe te obilježava ovaj povijesni trenutak za sve nas kao građane Europske unije. Ove godine zbog specifičnosti situacije uzrokovane virusom COVID-19 ovaj dan i zbog ograničenja javnih okupljanja nismo u mogućnosti obilježiti onako kao inače , pa smo se prilagodili situaciji te organizirali emisiju o danu Europe u sklopu kojeg će gledatelji Trend TV moći pogledati predstavu Rusfaj.  U širenju solidarnosti kao glavnoj temi ovogodišnjeg obilježavanja dana Europe pridružilo se Gradsko kazalište Zorin dom Karlovac pod  ravnateljstvom Irene Božičević, autor ove predstave Peđa Gvozdić kojima se ovim putem ispred EDIC centra od srca zahvaljujem što su nam za obilježavanje današnjeg dana ustupili ovu predstavu te se isto tako zahvaljujemo TREND TV koji nam je omogućio prikazivanje.

I na kraju svim građanima grada Karlovca i Karlovačke županije želimo sretan dan Europe, da u svakom trenutku njegujete europski stil življenja, promičete jedinstvo i solidarnost koja se i sada, više nego ikada,  pokazala kao neophodna za uspjeh Europske priče.

Comments are closed.