Slijedi u 2019.: Europski izbori, budućnost Europe..

Izbori, budućnost Europe, Brexit... Nova godina u Europskom parlamentu započinje gustim rasporedom.

Izbori za Europski parlament 2019.

Nadolazeći europski izbori, prvi nakon Brexita, održat će se od 23. do 26. svibnja. Građani EU-a izabrat će 705 zastupnika koji će oformiti novi Europski parlament. Zastupnici će, potom, izabrati novog predsjednika Europske komisije.

Kako nas zastupnici EP-a predstavljaju pogledajte ovdje.

Budućnost Europe

Zastupnici nastavljaju debate o budućnosti Europe s nacionalnim čelnicima država članica. Španjolski premijer Pedro Sanchez, finski premijer Juha Sipilä te talijanski premijer Giuseppe Conte prvi se obraćaju Europskom parlamentu na plenarnim sjednicama u 2019.

Brexit

Povlačenje Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije trebalo bi se dogoditi u ožujku 2019. Sporazum o Brexitu treba biti odobren od strane Europskog parlamenta.

Višegodišnji proračun EU-a

Parlament je utvrdio svoje prioritete za sljedeći višegodišnji proračun EU-a, tzv. višegodišnji proračunski okvir (MFF 2021.-2027.), te poziva Vijeće na početak pregovora. Zastupnici urgiraju na postizanje dogovora prije europskih izbora kako bi izbjegli bilo kakve odgode važnih projekata te gubitke poslova koje bi kasni dogovor o proračunu mogao prouzročiti.

Odobravanje pesticida (PEST)

Postupak EU-a za odobravanje pesticida (PEST), odbor uspostavljen nakon obnove glifosata i rastuće zabrinutosti mnogih Europljana, iznosi svoje izvješće u siječnju i poziva na uspostavljanje najviših mjera kako bi se osigurala visoka razina zaštite zdravlja ljudi i životinja te zaštita okoliša.

Trgovinski sporazumi

U ožujku, Europski parlament izlazi izvan okvira Europske unije i razmatra slobodne trgovinske sporazume sa Singapurom i Meksikom. Singapur je ključni trgovinski partner EU-a te više od 10 000 poduzeća iz EU-a tamo ima poslovni nastan. Slobodni trgovinski sporazum između Singapura i EU-a uklonit će gotovo sve carine i pojednostaviti trgovinu. Od sporazuma s Meksikom najviše bi koristi trebali imati izvoznici peradi, sira, čokolade i tjestenine.

Nove mjere za jačanje strateške komunikacije

Zastupnici će raspravljati o strateškoj komunikaciji EU-a kako bi se suprotstavili propagandi koja dolazi iz stranih zemalja. Žele poboljšati medijsku pismenost i podići svijest te promicati neovisno i istraživačko novinarstvo.

 

Comments are closed.