Schengen: Proširenje europskog slobodnog prostora čeka na odluku Vijeća

20180223PHT98530-cl

Bugarska, Cipar, Hrvatska i Rumunjska zemlje su koje su se obvezale na ulazak u Schengenski prostor slobodnog kretanja koji trenutno obuhvaća 26 zemalja.

Unatoč tome što Bugarska i Rumunjska ispunjavaju uvjete za ulazak u područje slobodnog kretanja i unatoč zalaganju Europskog parlamenta, Schengenski prostor se nije proširio na dvije nove članice. Nedostaje jednoglasni pristanak nacionalnih vlada. Hrvatska je u postupku i ispunjava većinu kriterija, dok je pristupanje Cipra odgođeno.

Budućnost Schengenskog prostora bila je tema saslušanja kojeg su zastupnici Odbora za građanske slobode održali 20. veljače u Bruxellesu. Govoreći na sastanku zastupnik Carlos Coelho (EPP, Portugal), autor izvješća o reviziji schengenskog informacijskog sustava, rekao je o Bugarskoj i Rumunjskoj: „Gurali smo vas. Odradili ste zadaću, ali problem je jednoglasnost Vijeća.“

Trenutno, zona slobodnog kretanja obuhvaća većinu država članica uz izuzetak Irske i Ujedinjene Kraljevine, a osim četiri zemlje kandidata, u Schengenu su još i Island, Norveška, Švicarska i Lihtenštajn.

Uvjeti za pristupanje Schengenskom prostoru

  • Zemlje moraju preuzeti nadzor nad vanjskim granicama.
  • Moraju provoditi zajednička pravila poput nadzora zemaljskih, morskih i zračnih granica te izdavati schengenske vize.
  • Kako bi osigurale visoku razinu sigurnosti unutar schengenskog sustava države moraju surađivati s agencijama a za provođenje reda u ostalim zemljama te djelovati unutar schengenskog informacijskog sustava.

Povjerenik Dimitris Avramopoulos također je sudjelovao na saslušanju. Govoreći o Schengenu kao „temelju jedinstva“ pozvao je Vijeće da napokon odluči dopustiti Bugarskoj i Rumunjskoj da se uključe u prostor slobodnog kretanja te je isto zatražio za Hrvatsku čin ispuni tehničke uvjete.

Parlament je zeleno svjetlo za Bugarsku i Rumunjsku dao još 2011. godine. Od 2015. zbog migracijske krize i terorizma, nekoliko zemalja unutar Schengena uvelo je privremene unutarnje granične kontrole koje su produžene nekoliko puta, po zadnjim odlukama do travnja 2018. slučaju Francuske te svibnja u slučaju Austrije, Danske, Njemačke, Švedske i Norveške.

Preko 1,25 milijardi putovanja godišnje se učini unutar Schengenskog prostora.

Comments are closed.