Putnička prava EU

Vrijeme je godišnjih odmora. Sigurno putujete negdje. Po tom pitanju, Europska unija definirala je pravila  kako bi osigurala harmoniziranu zaštitu za putnike, bilo da se radi o prijevozu zrakoplovom, vlakom, autobusom ili brodom. Ako ugovoreni prijevoznici otkažu prijevoz ono što moraju putnicima omogućiti je obrok, smještaj, povrat novca ili kompenzaciju, s tim da putnici s poteškoćama u kretanju imaju pravo na posebnu brigu. Također, prijevoznici više ne mogu naplaćivati skuplje karte na osnovu nacionalnosti ili mjesta prodaje karata.

U zračnom prijevozu kako bi se zaštitili putnici u slučaju odgode i otkazivanja leta ili izgubljene prtljage, zastupnici su prije nekoliko godina uveli pravila za zrakoplovne kompanije prema kojima su one dužne, u slučaju otkazivanja leta, putnicima omogućiti pomoć, hranu i pristup telefonu, smještaj i odštetu. Najveća je odšteta za kašnjenje letova dužih od 3 500 km: 600 eura. „Izvanredne okolnosti“ u kojima se ograničava pravo na kompenzaciju ograničene su samo na okolnosti koje su izvan kontrole zrakoplovnih kompanija, kao što je, primjerice, loše vrijeme ili politička nestabilnost.

U željezničkom prijevozu pravo na naknadu imate u slučaju kašnjenja od najmanje sat vremena. Ako se vaš vlak zaglavi na tračnicama, željeznički prijevoznik dužan je organizirati drugi prijevoz od vlaka do željezničke postaje, zamjenskog mjesta polaska ili, ako je fizički izvedivo, do konačnog odredišta. Osim toga, s biciklom možete i ući u sve vlakove, uz uvjet da se vašim biciklom lako rukuje i da ne ometa uslugu željezničkog prijevoza.

Kod autobusnog prijevoza, cijena karte ne smije biti viša zbog Vaše nacionalnosti ili mjesta kupnje karte, ali kod putovanja kraća od 250 km, nemate automatsko pravo na naknadu cijene karte. Ako ste ozlijeđeni u autobusnoj prometnoj nesreći tijekom putovanja velike udaljenosti (više od 250 km), imate pravo na odštetu. Točan iznos naknade ovisi o propisima zemlje, ali maksimalni iznos ne bi trebao iznositi manje od 220 000 EUR po putniku.

U brodskom prijevozu, ukoliko se otkaže polazak broda, prijevoznik je dužan  nadoknaditi 80 EUR po noćenju po osobi.

Comments are closed.