Pregled zaposlenosti i socijalnih kretanja u Europi 2017 – pozitivna kretanja, no veliko opterećenje mladih

employment

 

Europska komisija objavila je svoj godišnji Pregled zaposlenosti i socijalnih kretanja u Europi (ESDE) 2017. koji pokazuje pozitivna kretanja, no ističe veliko opterećenje mladih.

U ovogodišnjem su izdanju potvrđeni pozitivno stanje na tržištu rada i povoljna socijalna kretanja te kontinuirani gospodarski rast. Zaposleno je više od 234 milijuna ljudi, što je najveći zabilježeni broj zaposlenih u EU-u, a nezaposlenost je na najnižoj razini od prosinca 2008. No osim ukupnog društvenog i gospodarskog napretka, dokazano je da su mlađe generacije osobito opterećene, čemu pridonosi i starenje stanovništva: mladi teže pronalaze posao i češće su zaposleni na nestandardan i nesiguran način, zbog čega bi mogli primati manje mirovine u odnosu na plaće.

Izvješće pokazuje da unatoč stalnom poboljšanju životnih uvjeta u EU-u, u usporedbi sa starijim generacijama mladi nemaju jednake koristi od tog pozitivnog razvoja. Usto, udio mlađih dobnih skupina u dohotku od rada s vremenom se smanjio. Ti izazovi utječu na odluke mladih ljudi povezane s kućanstvom, uključujući roditeljstvo i kupnju kuće. To bi moglo imati negativne posljedice za stopu plodnosti, a stoga i na održivost mirovinskih sustava i rasta.

Osim toga, očekuje se da će se broj radno sposobnog stanovništva smanjivati za 0,3 % godišnje do 2060. To znači da će manja radna snaga morati održavati trenutačni rast. To ujedno znači da će istodobno biti manje doprinosa u mirovinske sustave – često uz manje i/ili neredovite doprinose jer neće odgovarati radnim mjestima s punim radnim vremenom i/ili standardnim radnim mjestima – dok će o njima ovisiti više umirovljenika. Današnji mladi radnici i buduće generacije stoga se suočavaju s dvostrukim opterećenjem zbog demografskih promjena i potrebe za osiguranjem održivosti mirovinskih sustava.

Zbog toga je Pregled zaposlenosti i socijalnih kretanja 2017. usmjeren na međugeneracijsku pravednost: moramo se pobrinuti da sve generacije imaju koristi od trenutačnih pozitivnih gospodarskih kretanja te da mladi Europljani imaju mogućnosti barem jednake onima koje su imali njihovi roditelji.

Godišnji Pregled zaposlenosti i socijalnih kretanja u Europi (ESDE) 2017 možete pronaći na slijedećem linku

Comments are closed.