Predavanje i radionica o EPSO testiranju

U institucijama Europske unije zaposleno je više od 40 000 muškarac i žena iz 28 država članica EU – a. Europski ured za odabir osoblja (EPSO) organizira „otvorene natječaje“  u svrhu odabira osoblja za stalna i privremena radna mjesta. Osim stalno zaposlenog osoblja, EU također zapošljava ugovorno i privremeno osoblje, nudi obavljanje staža i vodi bazu podataka o stručnjacima.

Europski ured za odabir osoblja (EPSO) prva je stanica za svakoga tko želi raditi u institucijama EU-a. Na internetskim stranicama EPSO-a objašnjava se postupak odabira te se daju savjeti o pripremama za natječaje.

EPSO-ova je uloga da služi institucijama EU-a pružanjem visokokvalitetnih i učinkovitih postupaka odabira koji im omogućuju da pravu osobu zaposle za pravi posao u pravo vrijeme.

EPSO je odgovoran za odabir osoblja za rad u institucijama i agencijama Europske unije uključujući Europski parlament, Vijeće, Europsku komisiju, Sud, Revizorski sud, Europsku službu za vanjsko djelovanje, Odbor regija, Europskog nadzornika za zaštitu podataka i europskog ombudsmana. Svaka institucija nakon toga može zaposliti osoblje iz skupine kandidata koje je odabrao EPSO.

EPSO je osnovan 26. srpnja 2002., a s radom je započeo 1. siječnja 2003.

Godine 2008., nakon pet godina rada, tijekom kojih je EPSO uspješno pomogao institucijama da se suoče s izazovima proširenjâ 2004. i 2007. godine, kakva dotad nisu zabilježena, izazovi u području ljudskih resursa s kojima su se susrele institucije potakli su na razmišljanje o osuvremenjivanju, poboljšanju i ubrzanju postupka odabira koji je postajao sve zastarjeli i koji se u 50 godina nije mnogo mijenjao.

S jedne strane, u nadolazećem će se desetljeću institucije EU-a susresti s nezabilježenim izazovom u ljudskim resursima s obzirom da će cijeli jedan naraštaj osoblja otići u mirovinu – a s njima će otići i ogromno stručno znanje i iskustvo. S druge strane, institucije EU-a morat će se za najpametnije i najbolje kandidate koji će ih zamijeniti uspješno boriti u pravome „ratu za talente“ u kojem najbolji diplomanti s europskih sveučilišta sad imaju bolje šanse nego ikad prije da ostvare međunarodnu karijeru.

Tijekom nadolazećih godina, EPSO namjerava dodatno skratiti vrijeme potrebno za provođenje postupaka odabira. U tome im pomaže njihov nedavno pokrenuti projekt Ponovnog inženjerstva poslovnih procesa koji će razjasniti, pojednostaviti i ubrzati unutarnje postupke. Usto, EPSO blisko surađuje s institucijama kako bi se olakšao postupak zapošljavanja za one koji su uspješni na otvorenim natječajima tako što cijeli sustav čini transparentnijim i jednostavnijim.

Sve zainteresirane koje zanima kako izgledaju EPSO testovi pozivamo da dođu na predavanje i radionicu koja će se održati 13.07.2015. godine u prostorijama EDIC centra (Knjižnica za mlade, Banjavčićeva 8) s početkom u 11sati.

Molimo da svoj dolazak potvrdite najkasnije do  09.07.2015. na mail adresu: info@edickarlovac.eu

Vidimo se tamo!!!!

Comments are closed.