Podrška inovativnim projektima iz NER300

Europska komisija je odlučila ponovno uložiti neiskorištena sredstva iz programa NER300 za podršku inovacijskim projektima s niskim udjelom ugljika u okviru InnovFin energetskih demo projekata (EDP), financijskog instrumenta EU-a kojim upravlja Europska investicijska banka. Prva tri projekta sada su financirana sa iznosom od 73 milijuna eura. Ponovnim ulaganjem neiskorištenih sredstava iz prvog poziva NER300 omogućuje se pravovremena potpora projektima prije pokretanja Fonda za inovacije 2020. godine.

Projekti imaju koristi od financiranja potpomognutog sredstvima NER300. Prva tri odabrana projekta koja su dobila sredstva su NER 300 u okviru InnovFin EDP usredotočena su na inovativnu tehnologiju valovite energije (Wave Roller), plutajuću tehnologiju vjetra na moru (Windfloat) i ultra brze stanice za punjenje električnih vozila i akumulatora (Greenway EV Charging Mreža).

InnovFin EDP financira projekte iz inovativne obnovljive energije, hvatanja i skladištenja ugljika (CCS), pametnih energetskih sustava i skladištenja, pomažući u prevladavanju jaza od demonstracije do komercijalizacije. Financijski instrument u cijelosti je usmjeren na tržište, a podrška prihvatljivim projektima pruža se na principu prvi dolazak, prvi servis.

Zahvaljujući dodatnim doprinosima iz NER300 neiskorištenih sredstava, InnovFin EDP sada ima na raspolaganju više sredstava za nove operacije.

Comments are closed.