Podrška EU – aktivirani mehanizmi civilne zaštite

U nedjelju 22. ožujka, dva snažna potresa, prvi jakosti 5,3, drugi jakosti 5,0, pogodila su Hrvatsku. Epicentri potresa bili su desetak kilometara sjeverno od Zagreba na dubinama od pet do 10 kilometara. U snažnom potresu hrvatska metropola najviše je nastradala.

Povodom ovog događaja, Hrvatska je aktivirala mehanizam EU-a za civilnu zaštitu. Europska komisija u svemu tome, pomogla je s mobilizacijom šatora, kreveta, madrace, grijača i vreća za spavanje iz Slovenije, Mađarske, Austrije i Italije kako bi se brzo otpremili u pogođena područja.

Europska unija u svakom trenutku stoji na raspolaganju Hrvatskoj u ovim teškim trenutcima te je poslala potporu. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen razgovarala je telefonski s premijerom Andrejom Plenkovićem i poručila da EU stoji uz Hrvatsku.

 "Moje su misli s hrvatskim narodom nakon razornog potresa“ - poručio je preko Twittera Charles Michel, predsjednik Europskog vijeća.

Koordinacijski centar za odgovor na hitne situacije Europske unije u kontaktu je s hrvatskim vlastima, pažljivo prati situaciju i usmjerava pomoć EU-a.

Na potres u Zagrebu, reagirali su brojni europski političari. Macron, Orban, Morawiecki su odmah zvali telefonom. Austrijski kancelar Kurz u poruci potpore, djelomično pisanoj na hrvatskom, želi što brži oporavak. Bugarski premijer Bojko Borisov odmah je reagirao, te ponudio pomoć prijateljima iz Hrvatske. Denis Zvizdić, predsjedatelj Zastupničkoga doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, poslao je brzojav potpore državnom vrhu. U njemu, uz ostalo, stoji : "...S tugom smo primili vijest o potresima koji su jutros pogodili Vaš Zagreb... Naše misli su sa svim građanima Hrvatske... Molim Vas, računajte na prijateljsku podršku Bosne i Hercegovine".

 

Slovenski premijer Janez Janša među prvima je razgovarao s premijerom Plenkovićem i ponudio pomoć. I brojni strani mediji javljaju o potresima u Zagrebu te ističu da su oni dodatno otežali ionako stresnu situaciju izazvanu širenjem koronavirusa.

Comments are closed.