Plovdiv i Matera, Europski glavni gradovi kulture u 2019.

Dva grada s bogatim povijesnim i kulturnim naslijeđem te usmjerenošću na budućnost - Plovid u Bugarskoj i Matera u Italiji ponijeli su titulu Europskih glavnih gradova kulture za 2019.

Plovdiv 

Plovdiv je prvi bugarski grad s titulom Europskog glavnog grada kulture. Nalazi se u južnom dijelu Plovdivske doline u Traciji, na obalama rijeke Marice i drugi je grad po veličini u zemlji s oko 345 tisuća stanovnika.

„Nakon preuzimanja predsjedništva Vijeća EU-a (između siječnja i lipnja 2019.) Plovdiv 2019. je najveći i najznačajniji događaj za Bugarsku“, kaže zastupnik Andrey Kovatchev (EPP).

„Zajedno“ je krilatica Plovdiva u projektu, a uključuje četiri tematske platforme: integraciju etničkih i manjinskih skupina te različitih generacija i socijalnih skupina, oživljavanje zaboravljenih urbanih prostora, očuvanje povijesnog naslijeđa i širenje pristupa kulturi te promicanje održivih životnih stilova, sporiji život, sporu hranu i održivo gospodarstvo.

Grad planira više od 30 projekata i gotovo 500 događanja na više od 70 lokacije u gradu. „Očekujemo više od dva milijuna turista kroz godinu“, najavljuje zastupnik Kovatchev.

Matera 

Mali grad od 60 tisuća stanovnika na jugu Italije poznat po antičkom gradu-pećini Sasi pod zaštitom je UNESCO-a.

Ovo je prilika da Metera pokaže svijetu naše prirodno-povijesne znamenitosti, kaže zastupnik Piernicola Pedicini (EFDD): „Ljudi će imati priliku diviti se ljepoti domova u pećinama, podzemnim crkvama, katedrali iz 13. stoljeća i nevjerojatnom krajobrazu.“

Krilatica Metere 2019. je „Otvori budućnost“ , a godina se obilježava kroz pet glavnih tema: antička budućnost, kontinuitet i raskol, refleksije i veze, utopije i distopije te korijeni i putevi. Dva temeljna projekta su „I-DEA“ (posvećen istrazi i predstavljanju kulturne, povijesne i antropološke povijesti regije) te „Škola otvorenog dizajna“ laboratorij dizajna, eksperimentiranja i interdisciplinarnih inovacija.

Comments are closed.