Parlament želi spriječiti proizvodnju eksploziva u kućnoj radinosti

Bit će teže nabaviti sastojke za kućno sastavljanje eksplozivnih naprava prema novim pravilima o kojima odlučuje Europski parlament.

EU je poduzeo nekoliko mjera za sprječavanje terorističkih napada te sada izmjenjuje pravila vezana uz nabavku sastojaka za proizvodnju bombi kod kuće.

Eksplozivne naprave iz kućne radinosti korištene su u većini terorističkih napada u EU-u, uključujući u Parizu 2015., Bruxellesu 2016. i Manchesteru i Parsons Greenu 2017. Sastojci, odnosno prekursori eksploziva, mogu se pronaći u nizu proizvoda, uključujući deterdžente, gnojiva, posebna goriva, maziva i spojevima za obradu vode.

EU želi ojačati pravila o tome tko i kako može kupiti te sastojke. Međutim, isti i dalje trebaju biti dostupni ljudima koji ih legitimno koriste, kao što su poljoprivrednici, rudari ili proizvođači vatrometa.

Pravila trenutno na snazi donesena su 2013. te ograničavaju prodaju sastojaka kao što su vodikov peroksid i dušična kiselina. Iako su ta pravila ograničila nabavu sastojaka za eksplozive, imaju nekoliko slabih točaka.

„Nedavni teroristički napadi pokazali su da se niti jedna država članica ne može boriti protiv toga sama, i smatram da je prioritet regulirati dostupnost prekursora eksploziva na EU razini“, rekao je izvjestitelj Andrejs Mamikins (S&D, Latvija).

Što se mijenja? 

Trenutno su sustavi za izdavanje dozvola i registracije različiti u državama članica. Prema izmijenjenom zakonu postavila bi se zajednička pravila za izdavanje dozvola građanima koji imaju legitimni interes. Trebat će proći sigurnosnu provjeru, uključujući provjeru o nekažnjavanju.

Nova pravila jasno će definirati tko spada pod "opću javnost" kojoj neće biti dozvoljena nabavka sastojaka, a tko spada pod profesionalne korisnike.

S obzirom na to da teroristi koriste nove recepte i pronalaze sastojke koji nisu pokriveni zakonima, Komisija predlaže dodavanje novih kemijskih spojeva na popis ograničenih tvari, kao što je sumporna kiselina.

Pravila će vrijediti i za prodaju putem interneta.

„Naročito je bitno osigurati da internetske platforme poštuju obveze i izdaju garancije da će sastojci za pravljenje eksploziva biti ograničeni“, kaže Mamikins.

Idući koraci 

Odbor za građanska prava odobrio je dogovor s Vijećem 19. veljače. Završni tekst bit će na plenarnoj sjednici u travnju.

Comments are closed.