Parlament protiv provođenja smrtne kazne

U Bruxellesu 27. veljače Europski parlament ugošćuje 7. Svjetski kongres protiv smrtne kazne. Saznajte više o smrtnoj kazni u svijetu u našoj infografici.

Do 2017. 142 zemlje ukinule su smrtnu kaznu u praksi ili po zakonu, dok je 56 zemalja i dalje koristi. Te godine izvršeno je najmanje 933 smaknuća u 23 zemlje, isključujući Kinu za koju ne postoje službeni podaci, ali se smatra da je izvršeno na stotine smrtnih kazni. Preko 20 000 ljudi osuđeno je na smrt te čeka izvršenje kazne.

Oko 85 posto izvršenih smaknuća u 2017. dogodilo se u četiri zemlje - Iranu, Saudijskoj Arabiji, Iraku i Pakistanu. Brojke za Kinu državna su tajna. (Izvor: Amnesty International)

Postoji snažno opiranje ukidanju smrtne kazne u Aziji, Bliskom Istoku i Sjedinjenim državama. Međutim, 80 posto afričkih zemalja ukinulo je smrtnu kaznu ili je proglasilo moratorij.

Kao dio aktivnosti u zaštiti ljudskih prava, Europska je unija najveći donator u borbi za ukidanje smrtne kazne u cijelom svijetu. Sve su države članice ukinule smrtnu kaznu u skladu s Europskom konvencijom o ljudskim pravima.

EU se zalaže za ukidanje smrtne kazne na razne načine;

  • zabranjuje trgovinu robom koja se može koristiti za mučenje i smaknuća,
  • koristi trgovinsku politiku kako bi ohrabrila poštivanje ljudskih prava,
  • podržava nevladine organizacije u zemljama koje još uvijek imaju kaznu kako bi osvještavale građane, nadzirale i dokumentirale stanje,
  • stalni promatrač pri UN-u,
  • Parlament je usvojio rezolucije i domaćin je raspravama koje osuđuju aktivnosti zemalja koje koriste smrtnu kaznu, a rezolucija iz 2015. posebno osuđuje korištenje smrtne kazne kako bi se suzbila oporba ili zbog vjerskih uvjerenja, seksualnosti ili bračne nevjere.

Bjelorusija je jedina europska zemlja koja izvršava pogubljenja, a Rusija je proglasila moratorij.

Svjetski kongres protiv smrtne kazne najveći je svjetski događaj u tu svrhu koji okuplja preko 1000 dionika iz 140 zemalja, a organizira ga ECPM.

Comments are closed.