Okićeno Europsko božićno drvce

Kićenjem Europskog božićnog drvca službeno je predstavljen završetak projekta „Europska razmjena Božićnih ukrasa“ u organizaciji informacijskog centra Europe Direct Karlovac i UO za Europske poslove regionalnu i međunarodnu suradnju Karlovačke županije.

European Christmas Tree Decoration Exchange tj. EUROPSKA RAZMJENA BOŽIĆNIH UKRASA je godišnji projekt, u kojem tisuće učenika osnovnih škola izrađuju ručno izrađene ukrase za božićna drvca te ih razmjenjuju sa školama u drugim europskim zemljama. Svi ukrasi koji se prime stavljaju se na božićno drvce, a se također puštaju i pjesme, čitaju se recepti i tradicije slavljena Božića koje su napisala djeca. Sami projekt ima višedimenzionalan karakter pa tako kroz učenje o slavljenju Božića u drugim zemljama djeca također uče o drugim aspektima posebnim za svaku zemlju, kao što su jezik, geografija, povijest i kultura, a time stječu bolje razumijevanje o tome što to znači biti građanin Europe.

U projektu ukupno je sudjelovalo preko 300 škola iz 22 zemlje članice Europske unije. Škole sa područja Karlovačke županije već treću godinu zaredom sudjeluju u projektu te se broj škola sudionica svake godine povećava.

Ove godine u projektu Europske razmjene božićnih ukrasa sudjelovalo je 6 škola sa područja Karlovačke županije i to: OŠ Grabrik, OŠ Dragojla Jarnević, OŠ Braća Seljan, OŠ Banija, OŠ Mahično te OŠ Vladimir Nazor.

Sve škole izradile su božićne ukrase te jednu informacijsku brošuricu u kojoj je opisana škola te tradicije slavljenja Božića u Hrvatskoj.

Comments are closed.