Od travnja 2021. godine trans-masti u hrani biti će strogo ograničene u EU

Prema podacima Europske komisije, regulacija na razini EU postavit će granicu od po 2 grama obrađenih trans masti u hrani na 100 grama masnoće. Uspostava novog zakona ima za cilj zaštititi zdravlje potrošača zdravijim izborom prehrane. Prema Komisiji, neke znanstvene studije, uključujući i jednu od Europske agencije za sigurnost hrane, naglasile su opasnost unosa takozvanih trans masti u organizam.

Debljina i pretilost u Europi poprimili su epidemijske razmjere. Eurostat je objavio kako je Hrvatska osma po debljini u EU-u po broju debelih ljudi, sa zastupljenošću u populaciji od 18,7 posto. Računa se da od bolesti srca i krvožilnog sustava godišnje u EU-u umre 660 tisuća ljudi, a industrijske trans-masti su identificirane kao sastojak koji je pojedinačno najštetniji.

Podaci iz kontroliranih intervencijskih studija pokazuju da konzumacija dijeta koje sadrže trans masne kiseline (TFA) ima štetne učinke na lipide u krvi koji uzrokuju povećanje rizika od koronarnih bolesti srca u usporedbi s konzumacijom dijeta koje sadrže cis-mononezasićene masne kiseline ili cis - polinezasićene masne kiseline i da je učinak ovisan o količini unosa. Trenutno postavljena gornja granica odgovara 2 grama prerađenih trans masti po 100 grama masti u hrani namijenjenoj krajnjem potrošaču i maloprodaji. Tvrtke će pružati informacije ostalim pružateljima usluga prehrambenih proizvoda koji prelaze granicu od 2 grama. Uredba će biti aktivna i primjenjivat će se na sve zemlje članice Unije od 2. travnja 2021. godine.

Comments are closed.