Nove e-potvrde za uvoz ekoloških proizvoda

organic_products

Na temelju preporuka Europskog revizorskog suda i zahtjeva država članica da se riješi pitanje nadzora kretanja ekoloških proizvoda i usklađenosti uvoznih provjera, novim se propisima želi poboljšati sljedivost ekoloških proizvoda te smanjiti broj mogućih slučajeva prijevare.

Od jučer je u uporabi novi europski sustav elektroničkog certificiranja radi boljeg nadzora uvoza ekoloških proizvoda.

Tim pionirskim sustavom elektroničkog certificiranja poboljšat će se odredbe o sigurnosti hrane i smanjiti broj mogućih slučajeva prijevare. Smanjit će se i administrativno opterećenje gospodarskih subjekata i nadležnih tijela te osigurati sveobuhvatni statistički podaci o ekološkom uvozu.

U šestomjesečnom prijelaznom razdoblju vrijedit će i papirnate i e-potvrde, a od 19. listopada 2017. za uvoz ekoloških proizvoda upotrebljavat će se isključivo e-potvrde.

U praksi, uvozne će se potvrde odsad unositi u računalni veterinarski sustav TRACES – postojeći elektronički sustav EU-a za praćenje kretanja prehrambenih proizvoda u EU-u. Pokazalo se da uvijek dostupni sustav TRACES olakšava trgovinu jer je ubrzao administrativne postupke, a trgovinskim partnerima i mjerodavnim tijelima omogućio da s lakoćom dobiju informacije o kretanju pošiljki. Pokazao se i kao vrijedan alat za brzu reakciju na prijetnje javnome zdravlju jer omogućuje praćenje kretanja pošiljke i olakšava upravljanje rizikom u odnosu na odbijene pošiljke.

Ekološki uzgoj u EU-u

Comments are closed.