Nova pravila o audiovizualnim medijskim uslugama

Parlament odlučuje o izmijenjenim pravilima o audiovizualnim medijskim uslugama kako bi se bolje zaštitili gledatelji, potaknule inovacije i promicao europski sadržaj.

Internet je dramatično promijenio način na koji gledamo filmove, televizijske serije i ostali video-sadržaj. Na takve nove tržišne uvjete Europski parlament odgovara novim pravilima o medijskim uslugama o kojima glasuje 2. listopada.

Izmijenjena uredba primjenjivat će se ne samo na tradicionalne medijske kuće koje emitiraju programe već i na usluge videa na zahtjev (VOD) i platforme za razmjenu video sadržaja kao što su YouTube, Netflix i Facebook te za emitiranje uživo na takvim platformama.

Zaštita maloljetnika

S obzirom na to da djeca od najranije dobi prate video sadržaj putem interneta, nova pravila uključuju bolju zaštitu maloljetnika, uključujući manje izlaganje reklamama o nezdravoj hrani i piću te potpunu zabranu za duhan, elektroničke cigarete i alkohol u programima namijenjenima djeci na televiziji i internetskim platformama za video sadržaj.

Nova pravila također zabranjuju sadržaj koji promiče nasilje, mržnju i terorizam te naročito strogo zabranjuju neopravdano nasilje i pornografiju. Platforme za razmjenu video sadržaja će biti odgovorne za svoju pravodobnu reakciju na prijavu štetnog sadržaja. 

Ograničenje reklama

Nova pravila definiraju granice za emitiranje marketinških poruka te nameću kvotu od najviše 20 posto oglašavanja u sklopu dnevnog programa od 6 do 18:00 sati - čime se daje dovoljno prostora za prilagodbu oglašavanja publici.

Kako bi se povećala kulturna raznolikost i promicao europski sadržaj, 30% sadržaja programa na televizijskim programima i VOD platformama treba biti europskog podrijetla.

Comments are closed.