Mjere Europske komisije za ublažavanje krize uzrokovane virusom COVID-19

Europska komisija glavni je koordinator europskog zajedničkog odgovora na krizu prouzročenu virusom COVID-19 i pomaže državama članicama u borbi protiv pandemije. Države članice predvode u tome, ali Komisija je predložila dosad nezabilježen niz mjera koje će im omogućiti da se bolje i lakše nose s pandemijom.

1.Javnozdravstvene mjere

U sklopu ove mjere EK nastoji koordinirati s državama članicama i u cijeloj Europi olakšati nabavu zaštitne i medicinske opreme, pritom preusmjeravajući postojeća sredstva namijenjena istraživanju kako bi se pronašlo cjepivo, te počela njegova masovna proizvodnja i primjena.U suradnji s industrijom i državama članicama Komisija pomaže da maske, rukavice, zaštitna odjeća i ostala oprema postanu dostupniji, pa postojeći proizvođači povećaju proizvodnju, da se olakša uvoz i potaknu alternativni načini proizvodnje. Pokrenuto je više grupa javne nabave i oprema bi trebala uskoro biti dostupna i Hrvatskoj.

Kao dodatnu sigurnosnu mjeru Komisija je 19. ožujka dopustila stvaranje strateških zaliha u okviru sustava rescEU – zajedničkih europskih rezervi – respiratora, osobne zaštitne opreme, maski za višekratnu uporabu, cjepiva i sredstava za liječenje te laboratorijske opreme. EK financira 90 % troškova stvaranja zaliha i upravljati distribucijom opreme kako bi se ona slala onamo gdje je najpotrebnija.

Za istraživanje i razvoj EK je već mobilizirala 140 milijuna eura i odabrala 17 novih projekata. Osim toga, te osigurala 80 milijuna eura financijske potpore CureVacu, vodećem poduzeću koje razvija cjepiva kako bi intenziviralo razvoj i proizvodnju cjepiva protiv koronavirusa.

2. Gospodarske mjere

U svrhu ublažavanja udara na živote građana i gospodarstvo, EK donijela je sveobuhvatne makroekonomske mjere te pripremila i Investicijsku inicijativu kao odgovor na koronavirus, vrijednu 37 milijardi eura, iz koje će pomagati zdravstveni sektor, tržište rada te mala i srednja poduzeća iz svih pogođenih sektora. Osim toga, mjere donesene na nacionalnoj razini dopunit će se upotrebom postojećih instrumenata iz proračuna EU-a za pomoć likvidnosti malih i srednjih poduzeća. Podaci za Hrvatsku i Europsku uniju.

Osim toga Komisija je predložila da se područje djelovanja Fonda solidarnosti Europske unije proširi na zdravstvene krize, a da se najteže pogođenim državama članicama na raspolaganje stavi 800 milijuna eura., a da se milijarda eura preusmjeri iz proračuna EU-a u jamstva Europskom investicijskom fondu kao poticaj bankama da sudjeluju u očuvanju likvidnosti MSP-ova i poduzeća srednje tržišne kapitalizacije.

Osim toga Komisija je 2. travnja dodatno pojačala svoj odgovor i predlažila uspostavu instrumenta solidarnosti pod nazivom SURE.

3. Mjere na granicama i ograničavanje putovanja

EK je izdala praktične savjete za primjenu tzv. Zelenih traka, kako promet ne bi u potpunosti stao. Zelene trake moraju biti otvorene za sva teretna vozila, bez obzira na to koju robu prevoze. Prelazak granice ne smije trajati više od 15 minuta, sa svim pregledima i zdravstvenim provjerama. Pandemija uvelike utječe i na europski zračni sektor. Da bi ublažila taj štetni utjecaj, Europska je komisija 10. ožujka predložila ciljane propise kojima sprečava tzv. fantomske letove što ih zračni prijevoznici obavljaju s gotovo praznim zrakoplovima kako bi ispunili odredbe pravila „iskoristi ili izgubi” prema kojem moraju iskoristiti najmanje 80 % dodijeljenih aerodromskih slotova da bi ih mogli zadržati i sljedeće godine.

4.Međunarodni odgovor i međunarodni forumi

EK pomaže sa 232 milijuna eura Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, prvenstveno za globalnu pripremu i plan odgovora. Dio tih sredstava (15 milijuna eura) dodijeljeni su Africi, npr. senegalskom Pasteurovu institutu u Dakaru, za mjere kao što su brzo dijagnosticiranje i epidemiološki nadzor. Stotinu milijuna eura odlazi za prijeko potrebno istraživanje u području dijagnostike, liječenja i prevencije.  3 milijuna eura dodijeljena su Mehanizmu EU-a za civilnu zaštitu za repatrijacijske letove kojima su građani EU-a vraćeni iz kineskoga grada Wuhana.

5. Dezinformacije

EK je pokrenula posebni odjeljak posvećen „borbi protiv dezinformacija” povezanih s izbijanjem koronavirusa. Šire se lažne informacije u zdravstvu, među ostalim i o COVID-u 19. Važno je da ažurne informacije tražite samo u vjerodostojnim izvorima.

Comments are closed.