Kupujete li na internetu?

pexels-photo-356042

Izdanje Pregleda potrošačkih uvjeta za 2017. pokazuje da sve više potrošača u EU-u kupuje na internetu i da je njihovo povjerenje u e-trgovinu poraslo, posebno pri kupovini na internetu iz drugih zemalja EU-a.

Pregled pokazuje da je povjerenje potrošača u e-trgovinu dramatično poraslo. Udio Europljana koji kupuju na internetu za deset se godina gotovo udvostručio (s 29,7 % 2007. na 55 % 2017.). Od zadnjeg su pregleda razine povjerenja potrošača porasle za 12 postotnih bodova za kupovinu kod trgovaca na malo sa sjedištem u istoj zemlji te za 21 postotni bod za kupovinu iz drugih država članica EU-a.

Iako je postignut velik napredak, pregled pokazuje da se potrošači i dalje suočavaju s preprekama kada pokušavaju kupovati kod internetskih trgovaca na malo sa sjedištem u drugoj zemlji EU-a. Primjerice, 13 % ispitanika prijavilo je odbijanje plaćanja, a njih 10 % se suočilo s odbijanjem dostave proizvoda u njihovu zemlju.

Što se tiče trgovaca na malo, samo četvoro od njih deset koji trenutačno prodaju na internetu izjavilo je da u narednoj godini razmišljaju o prodaji i na domaćem i inozemnom tržištu. Još imaju zadrške u pogledu prodaje na internetu u drugim zemljama, posebno zbog: većeg rizika od prijevare, razlika u nacionalnim poreznim propisima i pravilima nacionalnog ugovornog prava te razlika u propisima za zaštitu potrošača.

Iz tih je razloga Komisija izradila prijedlog za moderna pravila o digitalnim ugovorima kako bi se uskladila ugovorna pravila za prodaju robe na internetu te promicao pristup digitalnom sadržaju i prodaji na internetu diljem EU-a.

Prijedlog za moderna pravila o digitalnim ugovorima možete naći na linku

Comments are closed.