Komisija uvodi paneuropsku oznaku za osobne mirovine kako bi potrošačima pomogla u mirovinskoj štednji

170629ec2

Europski će potrošači uskoro imati veći izbor pri mirovinskoj štednji zahvaljujući planovima Komisije za stvaranje nove vrste mirovinskih proizvoda.

Ovim će se prijedlogom pružateljima mirovinskog osiguranja omogućiti da nude jednostavan i inovativan paneuropski proizvod osobnih mirovina (PEPP). Nova vrsta dobrovoljne osobne mirovine štedišama će omogućiti konkurentnije proizvode i veći izbor pri izdvajanju novca za starost.

PEPP-ovi će imati iste standardne značajke u cijelom EU-u, a moći će ih nuditi brojni pružatelji, među ostalim, osiguravajuća društva, banke, strukovni mirovinski fondovi, investicijska društva i upravitelji imovinom. Dopunjavat će postojeće državne, strukovne i nacionalne osobne mirovine, ali neće zamijeniti niti će se njima uskladiti nacionalni sustavi osobnih mirovina. Komisija preporučuje i da PEPP ima isti porezni tretman u državama članicama kao slični postojeći nacionalni proizvodi kako bi se osigurao njegov uspješan početak. Novim će se proizvodima u konačnici poduprijeti Komisijin plan za uniju tržišta kapitala tako što će se veći iznos štednje usmjeriti prema dugoročnim ulaganjima u EU-u.

Ključne prednosti

Europsko tržište za osobne mirovine u ovom je trenutku rascjepkano i neujednačeno. Ponude su koncentrirane u nekoliko država članica, dok ih u drugima gotovo i nema. Raznolikost ponude uzrokovana je šarolikim pravilima na razini EU-a i nacionalnoj razini, što sprječava da se na razini EU-a razvije veliko i konkurentno tržište za osobne mirovine. PEPP će potrošačima omogućiti da na dobrovoljnoj osnovi nadopune svoju štednju za mirovinu, pri čemu će uživati snažnu zaštitu potrošača:

  • osobe koje štede preko PEPP-a imat će koristi od veće konkurencije a time i većeg izbora koji će nuditi široki spektar pružatelja PEPP-a
  • prednost za potrošače bit će i strogi zahtjevi za informacije i pravila distribucije, uključujući internetske zahtjeve i pravila. Pružateljima će za mogućnost ponude PEPP-a trebati odobrenje Europskog nadzornog tijela za osiguranje i strukovno mirovinsko osiguranje (EIOPA)
  • PEPP će štedišama omogućiti visoku razinu zaštite potrošača u obliku jednostavne standardne ulagačke opcije
  • štediše će imati pravo da svakih pet godina promijene pružatelja usluge u svojoj zemlji i inozemstvu uz ograničene troškove
  • PEPP će se moći prenijeti u druge države članice, npr. osobe koje štede preko PEPP-a moći će i dalje uplaćivati u svoj PEPP i kad se presele u drugu državu članicu.

 

Regulatornim okvirom koji Komisija danas predlaže brojni će pružatelji usluga dobiti mogućnost sudjelovanja na tržištu osobnih mirovina:

  • pružatelji će moći razviti PEPP-ove u više država članica, uspješnije udružiti imovinu i postići ekonomije razmjera
  • pružatelji PEPP-a moći će se služiti elektroničkim distribucijskim kanalima za obraćanje potrošačima iz cijelog EU-a
  • pružatelji PEPP-a i osobe koje štede preko PEPP-a imat će na raspolaganju razne mogućnosti isplate na kraju životnog vijeka proizvoda
  • pružateljima PEPP-a putovnica EU-a olakšat će prekograničnu distribuciju.

Informativni članak (EN)

Comments are closed.