Komisija pozdravila dogovor o ukidanju troškova roaminga i uspostavljanja otvorenog Interneta

Ogromni telefonski računi koji narušavaju Vaš proračun te internet veza koja nije svugdje dostupna uskoro će postati stare uspomene. Gotovo dvije godine nakon što je Europska komisija iznijela svoj prijedlog jedinstvenog telekomunikacijskog tržišta, sporazum je dogovoren s Europskim parlamentom i Vijećem. Kompromis je postignut jučer, a završni pregovori između triju institucija (tzv. „trijalog sastanak“) slijede.

Predviđa se:

  • Kraj troškova roaminga u lipnju 2017.Prilikom putovanja u EU, korisnici mobilnih telefona platiti će istu cijenu kao kod kuće, bez dodatnih troškova.
  • Jaka pravila koja štite pravo svakog europskog građanina da pristupa internetu sadržaja, bez diskriminacije.

Kroz prošlo desetljeće Komisija je kontinuirano radila na smanjenju troškova za roaming unutar EU. Cijene roaminga poziva, SMS-a i podataka su pale za 80% od 2007. Roaming podaci sada su do 91% jeftiniji u odnosu na 2007.

Po današnjem sporazumu roaming troškovi će prestati postojati u EU od 15. lipnja 2017. Potrošači će plaćati istu cijenu za pozive,SMS – ove i mobilne podatake gdje god putuju u EU. Pozivanje prijatelja kada ste kod kuće ili u nekoj drugoj zemlji EU-a neće napraviti razliku na Vašem računu. Za ukinuti roaming troškove niz tehničkih uvjeta će morati biti ispunjeno. EU će se pripremiti dok je Komisija u potpunosti predana provedbi tih uvjeta.

Već od travnja 2016, roaming će postati još jeftiniji: operateri će moći naplatiti malu dodatnu sumu na domaće cijene i to do 0,05 € po minuti razgovora, 0,02 € po SMS - u, i 0,05 € po MB podataka (bez PDV).

Što se tiče interneta jučerašnji sporazum pridonijeti će tome da će korisnici moći slobodno pristupiti sadržaju njihovog izbora, on neće biti nepravedno blokiran ili usporen. To znači, primjerice, da je pristup start-up – ovoj web stranice neće biti nepravedno usporen kako bi se otvorio put za veće tvrtke.

Također, pružatelji Internet usluga i i dalje će biti u mogućnosti ponuditi specijalizirane usluge visoke kvalitete, kao što su Internet TV i nove inovativne aplikacije, tako dugo dok te usluge nisu opcije na uštrb kvalitete otvorenog Interneta.

Više o ovoj temi pročitajte ovdje

Comments are closed.