Komisija potiče rast novoosnovanih poduzeća u Europi

start-1063441_960_720

Europa obiluje inovativnim idejama i poduzetničkim duhom. Međutim, mnoga nova poduzeća ne prežive prvih nekoliko kritičnih godina ili se odlučuju okušati sreću u trećoj zemlji a da ne pokušaju iskoristiti bazu od 500 milijuna potrošača u EU-u. Europska komisija čvrsto želi promijeniti taj trend i pomoći novoosnovanim poduzećima da potpuno ostvare svoj potencijal za inovacije i otvaranje radnih mjesta.

Inicijativa objedinjuje niz postojećih i novih djelovanja za stvaranje usklađenijeg okvira kako bi se novoosnovanim poduzećima omogućilo da rastu i posluju u cijeloj Europi, posebice:

  • Bolji pristup izvorima financiranja: Komisija i Grupa Europske investicijske banke pokreću sveeuropski krovni fond poduzetničkog kapitala. EU će osigurati temeljna ulaganja u iznosu od najviše 400 milijuna eura, a upravitelji fonda moraju prikupiti barem tri puta toliko iz privatnih izvora, čime se osigurava najmanje 1,6 milijardi eura sredstava poduzetničkog kapitala. Njima će upravljati jedan ili više stručnjaka i iskusnih upravitelja fonda kako bi se osigurao pravi tržišni pristup. Time se nadopunjuju postojeći instrumenti financiranja EU-a kao što su Europski fond za strateška ulaganja (EFSU), Program EU-a za konkurentnost malih i srednjih poduzeća (COSME) i EU-ov program za financiranje istraživanja i inovacija Obzor 2020.
  • Druga prilika za poduzetnike: Komisija je predstavila zakonodavni prijedlog o stečajnom pravu. Njime će se omogućiti rano restrukturiranje poduzeća s financijskim problemima kako bi se spriječio stečaj i izbjeglo otpuštanje radnika. Osim toga, poštenim poduzetnicima bit će lakše iskoristiti drugu priliku bez osuđivanja za neuspješne poslovne pothvate u prošlosti jer će im se oprostiti dugovi nakon najviše tri godine.
  • Jednostavnija prijava poreza: Komisija također radi na nizu poreznih pojednostavnjenja uključujući nedavni prijedlog za zajedničku konsolidiranu osnovicu poreza na dobit (CCCTB) kojim bi se pomoglo malim i inovativnim poduzećima koja žele proširiti svoje poslovanje preko granica. Ostale inicijative obuhvaćaju planove za pojednostavnjenje sustava PDV-a Europske unije i proširivanje budućih smjernica o najboljim praksama država članica u pogledu poreznih režima za poduzetnički kapital.

Inicijativom za osnivanje i širenje poduzeća Komisija inovativnim europskim poduzetnicima želi pružiti priliku da postanu vodeći na svjetskom tržištu. Njome se objedinjuju sve postojeće mogućnosti koje pruža EU, a pozornost se usmjerava i na ulaganja u poduzetnički kapital, stečajno pravo i oporezivanje.

Comments are closed.