Komisija isplatila 14 milijardi eura iz instrumenta SURE za devet država članica

Europska komisija isplatila je 14 milijardi eura državama članicama u okviru druge isplate financijske potpore iz instrumenta SURE. U okviru isplate, u utorak 17.studenog,  Hrvatska je primila 510 milijuna eura, Cipar 250 milijuna, Grčka 2 milijarde, Italija dodatnih 6,5 milijardi, Latvija 120 milijuna, Litva 300 milijuna, Malta 120 milijuna, Slovenija 200 milijuna i Španjolska dodatnih 4 milijarde eura.

Ta će potpora u obliku povoljnih zajmova, pomoći državama članicama u pokrivanju iznenadnih povećanja javnih rashoda kojima se štite radna mjesta. Konkretno, sredstvima će se pokriti troškovi povezani s financiranjem nacionalnih programa skraćenog radnog vremena i drugih sličnih mjera koje su uvedene kao odgovor na pandemiju koronavirusa, među ostalim i za samozaposlene osobe.

Krajem listopada Italija, Španjolska i Poljska već su primile ukupno 17 milijardi eura u okviru instrumenta SURE. Nakon isplate svih sredstava Hrvatska će primiti 1 milijardu, Cipar 479 milijuna, Grčka 2,7 milijardi, Italija 27,4 milijarde, Latvija 192 milijuna, Litva 602 milijuna, Malta 244 milijuna, Slovenija 1,1 milijardu i Španjolska 21,3 milijarde eura.

Isplata je uslijedila nakon drugog izdanja socijalnih obveznica u okviru instrumenta EU SURE koje je obilježeno velikim zanimanjem ulagača. Instrumentom SURE može se osigurati financijska potpora u iznosu do 100 milijardi eura za sve države članice. Komisija je dosad predložila da za 18 država članica stavi na raspolaganje potpora u iznosu od 90,3 milijarde eura. Sljedeće isplate izvršit će se tijekom sljedećih mjeseci, nakon izdavanja obveznica. Više informacija dostupno je na linku

Comments are closed.