Junckeru velike zasluge za ono što je EU danas

Jean Claude Juncker jedan je od ključnih ljudi koji je zaslužan za ono što je Europska unija danas, iako i dalje suočena s velikim izazovima. Ako se gleda unazad pet godina kada je počeo teći njegov mandat razlika je osjetna. Europa je izašla iz gospodarske i financijske krize koja je tada zahvatila svijet i dovela do najgore recesije u šezdesetogodišnjoj povijesti Europske unije, a Komisija je nedavno predvidjela rast BDP-a Europske unije za 1,4 % u 2019., 2020. i 2021. Zaposlenost u EU-u rekordno je visoka, a nezaposlenost je najniža od početka stoljeća. Postignuti rezultati stvorili su pozitivno gospodarsko ozračje svakoj državi članici pa tako i Hrvatskoj, za koju je predviđen rast BDP-a za 2,9% u 2019. godini, što će neposredno pozitivno utjecati i na standard građana.

Osim navedenog, Europska unija sklopila je sporazume s 72 zemlje, kao što su sporazumi s Kanadom (CETA), Japanom i MERCOSUR-om. No, iako gospodarstvo Unije čini čak 40 % svjetskog BDP-a, njezin bi utjecaj u svijetu mogao i trebao biti veći. Tu su i pogodnosti od Jedinstvenog digitalnog tržišta, naknade za roaming, ukinuto geoblokiranje, ubrzano se radi na razvoju 5G tehnologija, Galileo satelitski navigacijski sustav je u punom pogonu, a od WiFi4EU inicijative, besplatnom pristupu internetu na javnim mjestima, korist je imalo više od 300-njak općina i gradova u Hrvatskoj. Ono što predsjednik Juncker smatra da nije uspio ostvariti,  su pitanja migracije, dok Brexit vidi kao najteži i razočaravajući trenutak u njegovu mandatu, koji, se još nije završio.

Europska komisija pod vodstvom novoizabrane predsjednice von der Leyen već ima jasnu viziju i ambiciozne prioritete, poglavito u području okoliša i digitalizacije.

U iščekivanju početka rada nove Komisije, ovaj ured i ostale europske institucije zajedno s hrvatskim partnerima užurbano se priprema za početak hrvatskog predsjedanja Europskom unijom.

Comments are closed.