Jača pravila zaštite podataka za Europu

Više od 90% Europljana je zabrinuto zbog toga što mobilne aplikacije prikupljaju njihove podatke bez njihovog pristanka. Jučer, važan korak je poduzet, kako bi se dovršila pravila za zaštitu podataka u EU te kako bi se povratilo to povjerenje.

Dovršetak stvaranja Jedinstvenog digitalnog tržišta jedno je od glavnih prioriteta Europske komisije. Uz potpuno funkcioniranje Jedinstvenog digitalnog tržišta, možemo stvoriti do 415 bilijuna € u dodatnom rastu, stotine tisuća novih radnih mjesta, te društvo znanja. Ali ako građani ne vjeruju online uslugama, oni neće imati koristi od svih mogućnostima ove tehnologije. Povjerenje je najvažnije, ali to je još uvijek daleko od stvarnosti.

Reforma Zaštite podataka će riješiti taj nedostatak povjerenja. To će ojačati prava građana kao što su pravo na zaborav, pravo na prenosivost podataka i pravo na obaviještenost o povredi osobnih podataka. Reforma daje nacionalnim regulatornim tijelima ovlasti za provedbu kako bi se osiguralo da se ova nova pravila ispravno primjenjuju. Oni će moći izreći novčane kazne u iznosu do 2% godišnjeg prometa tvrtke. Također reforma zaštite podataka će ojačati prava građana. Devet od deset Europljana kažu da su zabrinuti za mobilne aplikacije koje prikupljaju podatke bez njihovog pristanka; sedam od deset su zabrinuti da tvrtke imaju mogućnost da učine što hoće sa informacijama koje se objavljuju.

Nova pravila će staviti građane natrag u kontrolu svojih podataka, osobito kroz:

  • Pravo na zaborav: Kad više ne želite da se vaši podaci obrađuju i pod uvjetom da ne postoje opravdani razlozi za to zadržavanje, podaci će biti izbrisani.
  • Lakši pristup vlastitim podacima: Pojedinci će imati više informacija o tome kako se njihovi podaci obrađuju i ove informacije trebaju biti dostupne na jasan i razumljiv način.
  • Pravo da znate kada su vaši podaci hakirani: primjerice, tvrtke i organizacije moraju obavijestiti nacionalno nadzorno tijelo o ozbiljnim kršenjima podataka što je prije moguće (ako je moguće u roku od 24 sata), tako da korisnici mogu poduzeti odgovarajuće mjere.
  • "Zaštita podataka po dizajnu ' i ' Zaštita podataka po defaultu ' također će postati bitna načela u pravilima za zaštitu podataka u EU - to znači da jamstva za zaštitu podataka bi trebao biti ugrađen na proizvode i usluge u najranijoj fazi razvoja te da bi se zaštita podataka trebala smatrati kao dio proizvoda ili usluge već kao zadana komponenta.

S novim pravilima, pojedinci će uvijek biti u mogućnosti obratit se lokalnim vlastima za zaštitu podataka. Cilj je unaprijediti postojeći sustav u kojem pojedinci koji žive u jednoj državi članici imaju pravo podnijeti prigovor tijelu za zaštitu podataka iz druge države članice u kojoj je tvrtka ima sjedište. To ga čini jednostavnijim za građane - koji će se samo morati baviti službama za zaštitu podataka u svojoj državi članici, na vlastitom jeziku.

Prednosti reforme za poduzeća te male i srednje poduzetnike pogledajte ovdje

Comments are closed.