Inicijativa DiscoverEU

U prvoj godini oko 275 000 mladih Europljana prijavilo se da bi postali dio DiscoverEU iskustva, a njih oko 50 000 dobilo je putnu propusnicu. U trećem krugu inicijative DiscoverEU zaprimljeno je gotovo 95 000 prijava mladih iz svih država članica EU-a. Dvotjedni rok za prijavu završio je 16. svibnja 2019. Odabrano je njih oko 20 000, na temelju kriterija za dodjelu i uzimajući u obzir kvote utvrđene za sve države članice EU-a. Ovih će dana dobitnici primiti obavijest o organizaciji svoga putovanja. Moći će putovati do 30 dana, sami ili u skupinama od najviše pet osoba, u razdoblju od 1. kolovoza do 31. siječnja 2020. Većina će ih putovati željeznicom, a u iznimnim slučajevima i drugim prijevoznim sredstvima. Osim putne propusnice sudionici će dobiti tehničku podršku i upute o temama kao što su održiva putovanja i što to znači biti ambasador inicijative DiscoverEU.

Svi pobjednici, biti će pozvani da izvještavaju o svojim iskustvima, na primjer putem društvenih mreža kao što su Instagram, Facebook i Twitter, ili tako što će održati prezentaciju u svojoj školi ili lokalnoj zajednici. Moći će i stupiti u kontakt s drugim sudionicima putem društvenih mreža i podijeliti svoje priče. Svi sudionici bit će pozvani i na sudjelovanje u prvim susretima sudionika inicijative Discover EU koji će se održati na raznim lokacijama diljem Europe i biti posvećeni raznim temama, kao što su održivost ili kulturna baština.

Novi krug prijava, Komisija planira promijeniti do kraja ove godine i tim pozivom dodijeliti će još 20 000 putnih propusnica.

 

Comments are closed.