I ove godine obilježavanje Dana Europe u Karlovačkoj županiji

PLAKAT EUROPSKI TJEDAN.ai

Svake godine diljem EU obilježava se Dan Europe i Europski tjedan no što ti dani zapravo znače?

Danom Europe koji se održava 9. svibnja svake godine slavi se mir i jedinstvo u Europi. Datum označava godišnjicu povijesne „Schumanove deklaracije”. Tijekom govora u Parizu 1950. Robert Schuman, tadašnji francuski ministar vanjskih poslova, iznio je svoju ideju o novom obliku političke suradnje u Europi kojom bi rat među Europskim državama postao nezamisliv.Njegova vizija bila je osnovati europsku instituciju koja bi objedinila proizvodnju ugljena i čelika i upravljala njome. Ugovor o osnivanju takvog tijela potpisan je nešto manje od godinu dana kasnije. Schumanov prijedlog smatra se začetkom današnje Europske unije.

I ove godine Europe direct centar i Karlovačka županija u suradnji sa Mađarskim Veleposlanstvom i Institutom za kulturu pripremili su niz događanja povodom obilježavanja Dana Europe.

PROGRAM DOGAĐANJA

02.05.  – Ponedjeljak

10:30 – čitanje Mađarskih priča za djecu  - gradska knjižnica Ivan Goran Kovačić

03.05. – Utorak         

11:00 – „ EU članstvo: izazovi i iskustva – Mađarska perspektiva“ -  predavanje gosp. Adama Novaka na Veleučilištu u Karlovcu

12:00 – otvorenje izložbi - – izložba Gradskog muzeja pod nazivom „ Karlovačka zvijezda“ te otvorenje izložbe „ Biciklom oko Balatona“ Antuna Bukovca– Gradski muzej

07.05.- Subota

10:00 – 12:00 – EDIC info  EDIC info pult u sklopu glazbenog festivala HarmoniKA 

09.05 - Ponedjeljak

10:00 – 12:00 EDIC info pult – na glavnom trgu - Korzo

18:00 – tribina „Humanizam i pacifizam: Vrijednosti koje ne umiru“ –predavači Zvonko Kusić i Danko Plevnik

19:00 – otvorenje izložbe EU - autor Nikola Vukmanić

20:00 - jazz koncert benda Sunrise Session za mlade

Uz navedena događanja organizirane su i projekcije filmova u sklopu EU filmskog tjedna. Detaljnije infomacije o vremenu i mjestu održavanja projekcija potražite na Facebook stranicama KinoKluba Karlovac.

Comments are closed.