Preko 692 milijuna eura odobreno je Hrvatskoj za saniranje posljedica razornog potresa u Zagrebu i okolici te za rješavanje posljedica pandemije koronavirusa

Hrvatskoj preko 692 milijuna eura odobreno je Hrvatskoj za saniranje posljedica razornog potresa u Zagrebu i okolici te za rješavanje posljedica pandemije koronavirusa

Europski parlament je u utorak odobrio pomoć EU-a u iznosu od 823 milijuna eura za saniranje posljedica potresa u Hrvatskoj, poplava u Poljskoj te koronakrize u nekoliko država članica.

Pomoć u iznosu od 823 milijuna eura iz Fonda solidarnosti Europske unije (EUSF) raspodijelit će se na sljedeći način:

  • Više od 132,7 milijuna eura odlazi na isplate predujma Hrvatskoj, Njemačkoj, Irskoj, Grčkoj, Mađarskoj, Španjolskoj i Portugalu za saniranje javnozdravstvenih posljedica koje je izazvao virus COVID-19, početkom godine.
  • Hrvatskoj je za saniranje posljedica razornog potresa u Zagrebu odobreno ukupno 683,7 milijuna eura. Predujam u iznosu od 88,9 milijuna eura već je isplaćen u kolovozu, ostatak slijedi.
  • Više od 7 milijuna eura odlazi u Poljsku kako bi se poduprli projekti obnove nakon velikih poplava koje su u lipnju pogodile Potkarpatsko vojvodstvo.

Izmjene pravila Fonda solidarnosti za rješavanje posljedica pandemije

Kao dio Investicijske inicijative za odgovor na koronavirus, ove su godine izmijenjena i pravila Fonda za solidarnost EU-a te je time prošireno područje primjene načela solidarnosti EU-a, kako bi Unija  - uz reakciju na prirodne katastrofe - mogla pomoći i u rješavanju izvanrednog stanja velikih razmjera u području javnog zdravlja.

Ukupno 19 država članica EU-a (Austrija, Belgija, Hrvatska, Češka, Estonija, Francuska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Irska, Italija, Latvija, Litva, Luksemburg, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovenija i Španjolska) i tri države kandidatkinje za članstvo (Albanija, Crna Gora i Srbija) zatražile su pomoć u borbi protiv posljedica koronakrize. Sedam gore spomenutih zemalja zatražilo je plaćanje predujma, što je Parlament odobrio glasanjem.

Comments are closed.