Godina dana Ursule Von der Leyen na čelu Europske komisije

Nakon što je od Europskog vijeća i Europskog parlamenta dobila mandat na temelju rezultata europskih izbora, Komisija Ursule von der Leyen iznijela je niz ambicioznih ciljeva za budućnost Europe: klimatska neutralnost do 2050., 2020-te kao europsko digitalno desetljeće te jačanje položaja Europe u svijetu većom usmjerenošću na geopolitiku.

 

Nakon što je svijet pogodila pandemija koronavirusa, Komisija je radila na organizaciji usuglašenog i koordiniranog europskog odgovora na izvanrednu situaciju: nabave i distribucije zaštitne opreme, vraćanja Europljana koji su se zatekli u inozemstvu i osiguravanja doza budućeg cjepiva. To je za Europsku uniju bila sasvim nova situacija: odlučno su reagirali kada je djelovanje na razini EU-a bilo nužno za zaštitu zdravlja i sigurnosti građana.

Istovremeno, ciljevi kojima su stremili  nisu se promijenili. Usporedne zelena i digitalna tranzicija sada su još više u središtu njenog programa, s novim sredstvima za ubrzanje preobrazbe. Ne popravljaju samo štetu nanesenu gospodarstvu: rade na njegovu preoblikovanju za sljedeću generaciju.

Comments are closed.