Europski tjedan vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju

171120ec2_0

Potaknuta uspjehom prošlogodišnje inicijative, Europska komisija od 20. do 24. studenoga 2017. organizira drugi Europski tjedan vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju.

Cilj je inspirirati ljude da otkriju, upotrijebe i unaprijede svoje talente i sposobnosti s pomoću strukovnog obrazovanja i osposobljavanja. U Novom programu vještina za Europu, koji Komisija provodi od lipnja 2016., jedna je od deset ključnih mjera potaknuti ljude da strukovno obrazovanje i osposobljavanje razmotre kao prvi izbor u svojoj karijeri.

Povjerenica za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage Marianne Thyssen izjavila je: „U pametnom svijetu rada strukovno obrazovanje i osposobljavanje pametan je izbor. Potpuno je kriva percepcija da je strukovno obrazovanje i osposobljavanje „siromašni susjed” sveučilišnog obrazovanja. Naprotiv, potpuno su jednaki! Tijekom drugog Europskog tjedna vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju u središtu će se pozornosti naći brojne prilike i iskustva iz cijele Europe te pokazati da su strukovno obrazovanje i osposobljavanje te naukovanje odličan prvi izbor.”

Tijekom Europskog tjedna vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju Komisija predstavlja visokokvalitetne inicijative čiji je cilj ljudima pružiti vještine potrebne na tržištu rada koje se brzo mijenja. Diljem Europe –u svih 28 država članica te u Norveškoj, Lihtenštajnu, Švicarskoj, Islandu i zemljama kandidatkinjama za članstvo u EU-u – održava se više od 1000 događanja. U okviru njih pokazat će se kako strukovno obrazovanje i osposobljavanje mogu doprinijeti osiguravanju vještina, radnih mjesta, inovacija i konkurentnosti, ali i osobnom zadovoljstvu. U okviru europskog stupa socijalnih prava, koji su Europski parlament, Vijeće i Komisija proglasili prije nekoliko dana na Sastanku na vrhu o socijalnim pitanjima u Göteborgu, ističe se važnost stjecanja odgovarajućih vještina, te je obrazovanje, osposobljavanje i cjeloživotno učenje prvo među dvadeset načela utvrđenih u stupu socijalnih prava.

Pitanja i odgovori o drugom Europskom tjednu vještina stečenih u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju

Comments are closed.