Europska komisija podupire razvoj europskog prostora obrazovanja

step-by-step-investment-plan

Ulaganje u europsko obrazovanje i osposobljavanje nužno je kako bi europsko gospodarstvo ostalo konkurentno u globalnom kontekstu. Naime, čak 65 posto djece koja su ove godine krenula u školu zaposlit će se u zanimanjima koja danas ne postoje, a 90 posto zanimanja zahtijevat će neku razinu digitalnih vještina. Već danas 44 posto Europljana nema potrebne digitalne vještine.

EUROPSKI PROSTOR OBRAZOVANJA

I zato, svoju viziju stvaranja europskog prostora obrazovanja do 2025. Europska je komisija iznijela u studenom prošle godine na summitu u Göteborgu, a njezini su temelji postavljeni u siječnju ove godine na Prvom europskom summitu o obrazovanju održanom u Bruxellesu na kojem je sudjelovalo 18 ministara obrazovanja iz EU-a, uključujući i Hrvatsku, te obrazovni stručnjaci i predstavnici iz cijele Europe.

- Premda je obrazovanje u nadležnosti država članica, moramo povećati suradnju na razini EU-a. Moramo iskoristiti puni potencijal obrazovanja i tako izgraditi otporna društva, stvoriti osjećaj pripadanja i ljudima omogućiti da iskuse svu raznolikost europskog identiteta. Zato želimo da se diplome priznaju u cijeloj Uniji, da europska sveučilišta bolje surađuju i da studiranje u drugoj zemlji EU-a bude lakše no ikad prije – tom je prilikom izjavio Tibor Navracsics, povjerenik Europske komisije za obrazovanje, kulturu, mlade i sport.

ULAGANJE U OBRAZOVANJE

EU već pruža potporu nacionalnim i regionalnim tijelima te obrazovnim ustanovama i organizacijama civilnog društva putem sredstava iz raznih europskih fondova, a obrazovanje je jedan od prioriteta i u okviru Plana ulaganja za Europu.

Okosnica Plana ulaganja za Europu je Europski fond za strateška ulaganja (EFSU) kojim upravlja Europska investicijska banka (EIB). EFSU služi kao podrška inovativnim projektima koji imaju potrebu za pokrivanjem rizika, a potpore iz tog fonda mogu se kombinirati s drugim programima kao što je Europski socijalni fond.

- Investicije potaknute Planom ulaganja za Europu, odnosno njegovim mehanizmom, Europskim fondom za strateška ulaganja (EFSU) do 2020. povećat će Europski BDP za najmanje 0,7 posto i stvoriti više od 700.000 radnih mjesta. Usto, kombiniranje Europskih strukturnih fondova s Europskim fondom za strateška ulaganja omogućuje financiranje rizičnijih, ali obećavajućih projekata. Pozivam promotore projekata da razmotre tu mogućnost – izjavio je potpredsjednik Europske komisije Jyrki Katainen, zadužen za zapošljavanje, rast, ulaganja i konkurentnost. 

KAKO ISKORISTITI PLAN ULAGANJA U OBRAZOVANJE?

EFSU se u obrazovanju može iskoristiti na više načina: za modernizaciju školske i sveučilišne infrastrukture, za opremanje škola laboratorijskom i informatičkom opremom ili izgradnju visokotehnoloških sveučilišnih kampusa te za jačanje veza i stvaranje sinergija između obrazovanja, istraživanja i poslovnog sektora. Na taj način novoosnovana poduzeća mogu sveučilišna istraživanja pretočiti u tržišne projekte koristeći pritom povoljnije uvjete financiranja.

Više informacija ovdje

Prenosimo iz medija - Jutarnji list, Novi list, Glas Slavonije, Večernji list, Slobodna Dalmacija

Comments are closed.