Eurobarometar: EU treba učiniti više protiv terorizma i nezaposlenosti

Europljani očekuju više djelovanja Europske unije u nizu područja, s tim da na popisu prednjače terorizam, nezaposlenost i zaštita okoliša, pokazuju rezultati ispitivanja.

Na pitanje treba li Europska unija djelovati više ili manje u 15 različitih političkih područja, od gospodarske politike do migracija i ravnopravnosti spolova, većina ispitanika (više od 50%) odgovorila je da želi više djelovanja na europskoj razini, kažu rezultati Eurobarometra Europskog parlamenta. Borba protiv terorizma, nezaposlenosti i za zaštitu okoliša tri su područja po pitanju kojih se najmanje tri četvrtine ispitanika slaže da je potrebna intervencija na razini EU-a. 

Percepcija se mijenja

Na temeljnim područjima kao što su sigurnost, migracije i tržište rada, sve više Europljana smatra da su zajedničke akcije na razini Europske unije nedostatne, ali zadovoljstvo raste.

Što se tiče borbe protiv terorizma, 32% ispitanika smatra da je EU učinio dovoljno, što je više nego u travnju 2016. (kad je isto smatralo 23% ispitanika), dok 57% smatra da je djelovanje nedostatno, što je manje od 69% u 2016. Po pitanju migracija, 26% smatra da je EU učinio dovoljno, za razliku od 19% 2016., dok 58% smatra da je zajedničko djelovanje nedostatno, što je manje nego 66% u 2016. Da je EU učinio dovoljno po pitanju nezaposlenosti smatra 29% ispitanika, što je više od 23% u 2016., dok 59% smatra da je zajedničko djelovanje još uvijek nedostatno, što je manje nego 69 posto u 2016.

Što se tiče drugih područja, kao što su ravnopravnost spolova, energetika, industrijska politika i poljoprivreda, više ljudi smatra djelovanje EU-a dostatnim, nego nedostatnim. 

Zajedno u vanjskoj politici

Većina Europljana želi da države članice zajedno djeluju na međunarodnoj pozornici. Oko 7 od 10 ispitanika smatra da je zajednička politika pravi odgovor na sve veći utjecaj Rusije (71 posto) i Kine (71 posto), nestabilnost muslimanskih zemalja (71 posto) i predsjedništvo Donalda Trumpa u SAD-u (68 posto). 

Hrvatska

Što se tiče rezultata za Hrvatsku, sve je više ispitanika koji se slažu da je djelovanje na razini EU-a dostatno, naročito u područjima zaštite vanjskih granica i borbe protiv terorizma. Preko 60% smatra da je djelovanje nedostatno što se tiče borbe protiv nezaposlenosti te se čak 82 posto ispitanika iz Hrvatske slaže da na tom području EU treba učiniti više.

Comments are closed.