Eurobarometar 88: Hrvati u Uniji

survey

Mir među državama članicama najvažnije je postignuće Europske unije za prosječnog Europljanina, dok ga Hrvati stavljaju na drugo mjesto. Hrvatima je najvažnije, a prosječnom Europljaninu drugo po redu, slobodno kretanje ljudi, roba i usluga unutar EU-a. Na treće mjesto prosječni Europljanin stavlja zajedničku valutu euro, dok je Hrvatima treće najvažnije postignuće EU-a gospodarska moć Unije.

Iako negativnu predodžbu o Europskoj uniji ima manje od petine Hrvata, pozitivna se predodžba o EU-u u Hrvatskoj nastavlja smanjivati. Tomu je vjerojatno pridonijela i činjenica da hrvatski građani ni četiri godine nakon ulaska u EU nisu još na svojem obiteljskom životnom standardu počeli osjećati dobrobit od članstva. Uvelike, također, prevladava uvjerenje Hrvata da su o europskim pitanjima loše obaviješteni.

Pad popularnosti EU-a posljedica je i velikog općeg nezadovoljstva djelovanjem političkoga sustava, koje se ogleda u golemom nepovjerenju u političke stranke, Sabor i vladu, kao i u pravosuđe, što ishodi porastom populizma. Dok su teškoće u koje se Ujedinjena Kraljevina dovela Brexitom smanjile popularnost populističkih stranaka u mnogim državama članicama EU-a, u Hrvatskoj je, uz više od 300.000 građana s blokiranim računima, koji ne vide izlaz iz ovrha, dodatno ojačao populistički protueuropski Živi zid, koja je sada treća stranka po popularnosti.

Unatoč tomu, Hrvati u znatnoj većini podupiru Uniju s jedinstvenim politikama, no ta se potpora u proteklih godinu dana ponešto smanjila. Ipak, samo je potpora zajedničkoj valuti euru prerasla u protivljenje. Europskim institucijama Hrvati i dalje vjeruju znatno više nego domaćima, ali samo Europski parlament uživa povjerenje većine ispitanika.

Iako se prema pojavljivanju u javnosti, osobito u medijima, čini da u Hrvatskoj dominira desnica, ovo istraživanje pokazuje da ona sve više zaostaje za ljevicom, dok se većina građana smješta u političko središte.

Standardni Eurobarometar 88. - nacionalni izvještaj na hrvatskom jeziku

Comments are closed.