EU želi geografske oznake za sir u Australiji

Feta sirevi proizvedeni u Australiji ili u Grčkoj na prvi se pogled ne razlikuju ali Europska unija se ne bi složila s time.

Australsko ministarstvo trgovine objavilo je u utorak popis 408 proizvoda - 172 prehrambenih proizvoda i 236 alkoholnih pića - koje EU želi zaštititi uz geografske oznake (GI) kao dio trgovinskog sporazuma između Australije i EU. Među njima su i feta sir, grojer, manchego sir, „bleu d'Auvergne“ sir, kantal, gorgonzola, roquefort, Nirnberške kobasice i škotska govedina.
Australski ministar trgovine Simon Birmingham izjavio je da se njihovoj zemlji ne sviđa ideja o geografskim oznakama, ali da je to element o kojem se može pregovarati s Europskom unijom. U izjavi je rekao da će vladine konzultacije s poljoprivrednicima pomoći da bolje razumiju stavove australske industrije, što će im pomoći u raspravi s EU-om o tome zašto njihova tražena zaštita određenih uvjeta neće biti prihvatljiva u nekim slučajevima.
On smatra, kako postoje ogromne mogućnosti za australske poljoprivrednike i tvrtke ako mogu pomoći poboljšanju njihovog pristupa tržištima diljem EU-a, budući da stari kontinent ima više od 500 milijuna potrošača. Australija je u konačnici za postizanje dogovora samo ako je to u sveukupnom interesu Australije.
GI potvrđuju da je proizvod proizveden na određenom mjestu podrijetla, u skladu s određenim zahtjevima kvalitete. Ovaj znak kvalitete – čije stjecanje od strane EU može potrajati do četiri godine - omogućava proizvođačima da prodaju svoj proizvod kao premium i štite ih od drugih proizvođača koji koriste naziv, ali ne udovoljavaju potrebnim zahtjevima.
Australski proizvođači sira i dalje će moći proizvoditi camembert i brie - u svijetu poznat kao francuski - sa GI-om EU-a „Camembert de Normandie“ i „Brie de Meaux“.

Comments are closed.