EU u svemiru: Svemirska tehnologija, podaci i usluge u svakodnevnom životu Europljana

Komunikacije, poljoprivreda, nadziranje prirodnih katastrofa ili spašavanje života na moru, sve te aktivnosti ne bi bile moguće bez učinkovite svemirske tehnologije. Više u infografici.

Zastupnici Odbora za industriju usvojili su 21. studenog prijedlog izvješća zastupnika Massimiliana Salinija (EPP, Italija) o uspostavi svemirskog programa EU-a i Agencije EU-a za svemirski program. Predloženi proračun od 16 milijardi eura za razdoblje 2021. - 2027. pokriva programe kao što su Galileo, Copernicus i Inicijativu o svijesti o situaciji u svemiru (SSA). Iako svemirska strategija pokriva aktivnosti koje se odvijaju u Zemljinoj orbiti, posljedice za gospodarstvo i građane iznimno su prizemne.

„Primjerice, moderni, sigurni, konkurentni i održivi sektor prijevoza duboko je povezan sa svemirskim sektorom. Navigacijski sustavi i promatranje zemlje poboljšavaju usluge prijevoza, što donosi brojne prednosti na globalnoj i europskoj razini. Učinkovitije upravljanje prometom smanjuje emisije i doprinosi rješavanju problema klimatskih promjena, veće korištenje bespilotnih letjelica unaprijediti će isporuke i poštanske usluge a bolje praćenje zrakoplovnog prometa smanjiti broj otkazanih letova i buku“, objašnjava zastupnik Salini.

Svemirska je tehnologija nezamjenjiva za niz važnih usluga o kojima ovise Europljani i ima ključnu ulogu u učinkovitoj borbi protiv klimatskih promjena, nadzoru granica i sigurnosti. Međutim, niti jedna država članica nema kapacitete da među zvijezde ide sama.

„Novi svemirski program oslanja se na Europu i cilj mu je ojačati globalno vodstvo u području promatranja Zemlje, navigacije i tehnološkog istraživanja. Iako je Europa trenutačno druga svemirska sila u svijetu, trebamo raditi na sve većoj suradnji želimo li zadržati svoju vodeću poziciju. To je sve važnije kada znamo da su tradicionalne svemirske sile i dalje jako aktivna, a novi igrači sve veći su izazov tržišnom položaju europskog svemirskog sektora,“ kaže Salini.

Više o temi možete pronaći na stranici.

Comments are closed.