EU osniva globalni Savez za suzbijanje trgovine proizvodima koji služe za mučenje

P035161000102-449065

Povjerenica Europske komisije za trgovinu Cecilia Malmström najavila je da EU pokreće osnivanje međunarodnog Saveza za suzbijanje trgovine proizvodima koji služe za mučenje.

Zajednička inicijativa s Argentinom i Mongolijom trebala bi biti put ka ukidanju trgovine proizvodima koji služe za izvršenje smrtne kazne i mučenje i službeno će biti pokrenuta 18. rujna tijekom zasjedanja Opće skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku.

Brojne zemlje svijeta žele tim globalnim Savezom zaustaviti trgovinu proizvodima koji služe za mučenje i izvršenje smrtne kazne. Međunarodno pravo zabranjuje mučenje bez obzira na okolnosti. Unatoč tome, proizvodima koji uzrokuju smrt i patnju još uvijek se trguje u cijelom svijetu. To su primjerice palice s metalnim šiljcima, pojasevi za elektrošokove i uređaji kojima se obuhvaćaju struk ili udovi osobe pri zadavanju elektrošokova, kemikalije koje služe za izvršenje smrtne kazne i sustavi za njihovo prisilno ubrizgavanje.

Nakon službenog pokretanja 18. rujna u sjedištu UN-a, koje je rezultat zajedničkih napora EU-a, Argentine i Mongolije, zemlje će potpisati zajedničku političku deklaraciju (pokrenute su i internetske stranice Saveza i dostupne su na adresi torturefreetrade.org). Na dan objave očekuje se pristupanje oko 50 zemalja članica UN-a iz cijelog svijeta – iz Afrike, Sjeverne i Južne Amerike, Azije i Europe. Savez bi mogao postati temelj za širu suradnju zemalja članica UN-a u tom području.

Članstvom u Savezu zemlje će iskazati potporu djelovanju Saveza u četiri područja:

  • poduzimanje mjera kontrole i ograničenja izvoza tih proizvoda
  • opremanje carinskih tijela odgovarajućim instrumentima za rad. Savez će osnovati platformu za razmjenu informacija u cilju praćenja trgovinskih tokova i identifikacije novih proizvoda
  • pružanje zemljama tehničke pomoći pri donošenju i provedbi propisa o zabrani trgovine tim proizvodima
  • razmjena postupaka za učinkovite sustave kontrole i provedbe.

EU bezrezervno štiti ljudska prava, bori se protiv mučenja i zalaže za ukidanje smrtne kazne. Oštrim propisima EU-a o trgovini proizvodima koji služe za mučenje ili izvršenje smrtne kazne već su postignuti dobri rezultati. Dijelom i zbog oštrijih propisa EU-a, medicinski proizvodi za smrtonosnu injekciju sve su skuplji i sve ih je teže nabaviti.

Europski se propisi međutim primjenjuju samo u Europi. Proizvođači i trgovci pokušavaju zaobići propise EU-a, ali s porastom broja zemalja koje zabranjuju njihov izvoz učinkovitiji su i napori za okončanje trgovine tim proizvodima. Osnivanjem Saveza otvara se put poduzimanju konkretnih mjera i specifičnih koraka za ukidanje trgovine tim proizvodima u cijelom svijetu, zbog kojih će ih biti sve teže nabaviti.

Comments are closed.