EU nudi dodatnu pomoć u rješavanju krize uzrokovane koronavirusom i iznosi prijedlog za oporavak nakon pandemije, stiže pomoć sektoru prometa i veza

Komisija je danas donijela paket mjera za pomoć poduzećima u sektoru zrakoplovstva te željezničkom, pomorskom i cestovnom sektoru kako bi se poduzeća lakše nosila s posljedicama pandemije koronavirusa. Mjerama će se smanjiti regulatorno opterećenje i troškovi poduzeća, a u narednim tjednima možda će uslijediti dodatni prijedlozi.

Povjerenica za promet Adina Vălean izjavila je: Današnjim su prijedlozima izneseni konkretni načini za lakše svakodnevno poslovanje u prometnom sektoru. Poduzeća u prometnom sektoru bi se zahvaljujući mjerama trebala učinkovitije fokusirati na prijeko potreban oporavak.

Za zrakoplovstvo, mjerama će se pojednostaviti zemaljske usluge i izmijeniti pravila o za izdavanje dozvola zračnim prijevoznicima uslijed financijskih poteškoća uzrokovanih izbijanjem koronavirusa.

Kad je riječ o pomorskom sektoru, nadležna tijela mogu odgoditi naplatu pristojbi za korištenje lučke infrastrukture ili ih uopće ne naplatiti.

Za željeznički sektor Komisija predlaže da se rok do kojeg države članice moraju prenijeti neke nadležnosti, uključujući na Agenciju EU-a za željeznice, produlji za tri mjeseca. Naposljetku, svi oblici prijevoza imat će koristi od prijedloga kojim se omogućuje produljenje valjanosti određenih certifikata i dozvola jer su zdravstvene mjere nekim prijevoznicima i radnicima otežale ispunjavanje formalnosti propisanih pravom EU-a.

SASTANAK KOLEGIJA: Sastanak čelnika zemalja zapadnog Balkana: EU nudi dodatnu pomoć u rješavanju krize uzrokovane koronavirusom i iznosi prijedlog za oporavak nakon pandemije

Europska komisija je danas najavila financijsku potporu EU-a u iznosu od više od 3,3 milijardi eura koji je, uz pomoć Europske investicijske banke, mobiliziran u korist građana zapadnog Balkana. Cilj je pomoći odgovoriti na neposredne zdravstvene i humanitarne potrebe te pomoći društvenom i gospodarskom oporavku.

Komisija je uoči sastanka čelnika EU-a i zapadnog Balkana 6. svibnja 2020. uz dodatnu pomoć navela i parametre za dugoročniju pomoć koja će se predstaviti tijekom godine u obliku gospodarskog i investicijskog plana za regiju.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je: Imamo posebnu odgovornost pomoći našim partnerima na zapadnom Balkanu jer je njihova budućnost u Europskoj uniji. EU mobilizira znatan financijski paket kojim se potvrđuje naša solidarnost. Zajedno ćemo prevladati krizu i krenuti putem oporavka. Osim toga, nastavit ćemo podupirati regiju, uključujući i tijekom reformi potrebnih na putu prema EU-u, jer je oporavak moguć samo ako zemlje nastave ispunjavati svoje obveze.

 

Povjerenik za susjedstvo i proširenje Olivér Várhelyi izjavio je: Europska unija djelovala je brzo i sveobuhvatno kako bi pomogla zapadnom Balkanu u rješavanju poteškoća izazvanih pandemijom COVID-a 19, uz nezabilježenu financijsku pomoć i pristup inicijativama EU-a. Nastavit ćemo s radom u pripremi gospodarskog i investicijskog plana za regiju kako bismo se uhvatili ukoštac s teškim socioekonomskim posljedicama krize, modernizirali gospodarstva u regiji, poduprli reforme i započeli sa smanjivanjem razlika u razvoju od čega će građani brže imati vidljivih koristi.

Comments are closed.