Energetska učinkovitost kućanskih aparata: zastupnici pozivaju na ambiciozniju A do G skalu

energy-efficiency-labelling

Nova, stroža, A do G skala koja pokazuje energetsku učinkovitost kućanskih aparata trebala bi se uvesti kako bi se išlo u korak s tehnološkim napretkom, rekli su zastupnici u Europskom parlamentu, glasujući o prijedlogu Komisije.

Većina aparata na tržištu trenutno zadovoljava zahtjeve “razreda A”, uvjeti postavljeni 2010. godine, tako da je sve više pluseva (A+, A++, A+++) dodano, kažu zastupnici, koji tvrde da će postavljanje oštrijih zahtjeva stvoriti poticaje za poboljšanje energetske učinkovitosti.

“Kako bi razredi od A do G bili homogeni trebale bi se uvesti “oznake s promijenjenom vrijednošću za postojeće skupine proizvoda”, stoji u izmijenjenom tekstu. Svaka buduća izmjena treba biti s ciljem da bude valjana najmanje deset godina i treba se aktivirati kad 25% proizvoda koji se prodaju na tržištu Unije bude svrstano u najviši razred energetske učinkovitosti odnosno razred A ili kad 50% proizvoda koji se prodaju na tržištu Unije bude svrstano u dva najviša razreda energetske učinkovitosti odnosno razrede A i B.

Kad je riječ o uvođenju oznake ili promjeni njezine vrijednosti, razred A mora biti prazan na početku, kažu zastupnici Europskog parlamenta.

Kada razredi F i G nisu dozvoljeni za određene grupe proizvoda, trebaju se prikazivati sivom bojom na oznaci, a standardni spektar boja oznake od tamnozelene do crvene zadržavaju razredi od A do E, dodali su.

Oznake bi trebale sadržavati informacije o razredu energetske učinkovitosti dotičnog modela proizvoda i njegovu apsolutnu potrošnju energije u kWh, na godišnjoj razini ili u nekom drugom vremenskom razdoblju, stoji u tekstu.

Comments are closed.